Звездни имена, повечето от които съ сериозен принос за бляскавата биография на международния фестивал „Мартенски музикални дни“, ще се изявят в неговото 60-о юбилейно издание. Това съобщи на пресконференция зам.-кметът Енчо Енчев. Дългогодишният селекционер на фестивала Ива Чавдарова открои акцентите в неговата програма, която е посветена на 60-ите годишнини на ММД и Училището по изкуствата, 10-годишнината на Фестивалния оркестър и ще премине под знака на 250-летието на Бетовен. 
Няколко специални изненади очакват почитателите на симфоничното изкуство. Сред тях е втори концерт на „Московски солисти“ и виолиста Юрий Башмет, които са се съгласили да представят още една програма освен вече обявената в афиша, като заменят отпадналите поради технически причини Софийска филхармония и хор „Светослав Обретенов“. Под палката на Башмет ще бъдат изпълнени творби на Моцарт, Чайковски и Брамс.
Другият сюрприз е концертът на цигуларя Светлин Русев и „месията на пианото“ Йоръм Сон на 19 март. Светлин е готов да направи 10 биса по желание на публиката, русенци могат да заявят своите идеи на касата в операта, където се продават билетите за ММД, каза Чавдарова. 
Архивни документи, писма и фотографии, събрани от фондовете на Държавен архив Русе, ще припомнят първите две десетилетия след създаването на фестивала в изложба в Доходното здание. Друга изложба в Историческия музей ще разкаже за ММД за неговото начало. 
Трета изложба в рамките на фестивала, ще обедини юбилеите на ММД и НУИ. Тя ще покаже творби в различни жанрове и стилове на 30 випускници на училището, които творят в чужбина. А Фестивалният оркестър тази година събира над 80 възпитаници на легендарното русенско Музикално училище, като 25 души ще пристигнат от Австрия, Германия, Испания, Турция, Швейцария, Франция, Египет, Мексико.  
Откриването на фестивала е на 13 март в Голямата зала на Доходното здание с изпълнение на Девета симфония на Бетовен под диригентството на Йордан Камджалов.