Пушенето нa марихуана дори само веднъж седмично уврежда основните структури на мозъка, установи ново проучване.

Употребата на канабис се отразява на две ключови области в мозъка, които отговарят за емоциите и мотивацията на човека, сочат резултатите от изследването.

Предишни проучвания показват последствията от редовната употреба на марихуана, докато това се съсредоточава върху пушенето й дори само веднъж седмично.

Учените от медицинския факултет на Харвардския университет и тези от университета в Чикаго са направили изследване на 20 младежи на възраст между 18-25 год., които употребяват канабис поне 1 път на 7 дни. Сканираните данни от мозъка на участниците в проучването са сравнени с данните на други 20 души, които никога не са пушили канабис.

"Изследването напълно опровергава идеята, че нередовното пушене на марихуана по никакъв начин не вреди на мозъка. Открихме съществени разлики в изследванията на двете групи хора, свързани с емоции, мотивация и пристрастяване към канабиса", коментира професор Ханс Бритър, ръководител на проучването.

Учените са открили големи различия в двете области на мозъка, нуклеус акумбенс и амигдала, и са категорични, че канабисът не е безопасен дори в малки количества.