52 имота на фирмата на покойния Михаил Михов-Мишо Бирата за 3 098 226 лева извади на търг частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов. Наддаването е насрочено за 30 август. На 1 128 553 са оценени само търговските и помощните площи, които в момента се ползват от „Билла“. Останалите имоти са магазини и помещения в новата търговска сграда до хотел „Дунав“ с по-малка площ, съответно и с по-ниска цена.
Безспорно най-атрактивното предложение в списъка е резиденцията „Липник“. От обявата на частния изпълнител обаче става ясно, че се продава само Дом за гости 1 в Лесопарка. Останалите две сгради в комплекса, строен някога за Тодор Живков и гостите му, липсват в обявлението. Сградата, която ще се продава, е вдигната през 1965 година. Тя представлява едноетажна постройка със спални, бани, зала за хранене, кафе-бар и складове с обща площ 1094 квадрата. Според ползваните от съдебния изпълнител експерти пазарната й цена е едва 134 397 лева.
В списъка за търга липсват Дом 2, който е с 1369 кв. метра застроена площ и Дом 3 - 303 кв. метра. Тези две части от резиденцията най-вероятно са били прехвърлени на друг собственик и сега за тях ще се водят дела. Това е причината да не са изнесени на търг.
При всички положения обаче цената на извадената за продан част от резиденцията е далеч по-ниска от оценката, която послужи при замяната й през 2009 година срещу 5 апартамента на „Хотел мениджмънт“ в обекта на площад „Свобода“ 7. Заради тази оценка както оценителката Радка Настева, така и бившата областна управителка Мария Димова са все още подсъдими, макар и оправдани на първа инстанция.
Само да припомним, че оценките на всичките три части на резиденцията, които Радка Настева даде по време на замяната, бяха близо 850 000 лева. Впоследствие Сметната палата оцени целия имот на над 1,2 млн. лева. А накрая по време на делото след няколко тройни и петорни експертизи остана оценка в размер на 1 032 800 лева.
Според експертите обаче настоящата пазарна цена на имота е близо в пъти по-ниска, защото състоянието му било далеч по-различно от това, което е оценявано през 2009 година - имало течове, прорасли храсти в стаите, личала пълна липса на поддръжка. Освен това цените на недвижимите имоти са се сринали също в пъти заради настъпилата криза.
Дори при тази драстична разлика няма никакви гаранции, че резиденцията ще бъде продадена и за тези скромни 134 397 лева. Може да се появи купувач, който да наддава и да даде повече за нея, но може и да няма такъв по време на първия търг, а за втория цената ще падне още.