Американският милиардер от гръцки произход Джордж Мичъл, смятан за основател на индустрията за добив на шистов газ, почина на 94-годишна възраст в своя дом в град Галвестън, щат Тексас, съобщиха негови роднини.

Мичъл първи започва да прилага метода на хидравлично разбиване /фракинг/ при добива на шистов газ, който започва да разработва още през 80-те години на миналия век. Той основава своята компания Mitchell Energy & Development, която продава успешно за 3,5 милиарда долара през 2002 на Devon Energy.

Благодарение на фракинга САЩ рязко увеличиха добива на шистов газ и съкратиха вноса на петрол. В края на първото десетилетие на ХХІ САЩ започнаха сами да удовлетворяват своите нужди от "синьо гориво", а през 2009 дори станаха най-големият производител на този вид изкопаемо гориво, изпреварвайки Русия.

Привържениците на фракинга отбелязват, че развитието на добива на шистов газ е позволило да се създадат хиляди работни места. Тази технология се използва от най-големите енергийни компании в света - Exxon Mobil, Royal Dutch Shell и ВР. В същото време този метод сериозно замърсява грунтовите води и даже може да предизвика земетресения в сеизмично опасни зони.

Мичъл, чието състояние "Форбс" оценява на 2 милиарда долара, беше известен филантроп. През 2011 той се присъедини към инициативата на Уорън Бъфет и Бил и Мелинда Гейтс, заявявайки, че е готов да дали голяма част от своето състояние за благотворителност.