Земните трусове, които тази сутрин бяха регистрирани в Благоевградско са от Крупнишкия разлом. Това заяви сеизмологът проф. Николай Милошев.

Той каза, че 2 или 3 са равностойните трусове, след което са се позабавили. "Това е нещо нормално. Този регион е силно сеизмичен. След по-силните трусове, около 6.20 ч. тази сутрин вече имаме регистрирани около 5 труса, доста по-слаби в рамките на под 3 по скалата на Рихтер. Това е първо показание, че може би нещата отиват към успокояване, все пак не можем да бъдем абсолютно категорични. Дано да се успокои земята съвсем", подчерта Милошев.

"Ако това, което мина като трусове в Благоевградско е било най-страшното, значи по-нататък няма нищо страшно", успокои Милошев.

Ссерия земетресения разтърсиха Благоевградско в ранните часове на днешния ден. До 8.36 ч., когато е регистриран последният земен трус, общият брой на земетресенията в Крупнишкия разлом е 11. Първият земен трус е бил усетен в 4,24 ч. с магнитуд 3,7 по скалата на Рихтер, с дълбочина 0.8 км. Следващият земен трус е с магнитуд 3,3 по Рихтер и е усетен в 4.48 ч. Третият е усетен в 6.17 ч. с магнитуд 3,4 по Ритхер. Четвъртият е с магнитуд 3,1 по Рихтер в 6.20ч. Петият е с магнитуд 3,9 по Рихтер в 6.21 ч., като той е най-силният. Според Европейския сеизмологичен център това земетресение е с магнитуд 4 по Рихтер. Следват четири земни труса с магнитуди от 2 до 2,9 по Рихтер. Следващият по-силен трус е регистриран в 7.38 ч. с магнитуд отново 4 по Рихтер. Следват още две земетресения с магнитуди съответно 2,2 и 2,3 по скалата на Рихтер, като последното е регистрирано в 8.36 ч. Всички земетресения са от Крупнишкия разлом с епицентрове около Градево и Долно Осеново.

Някои от трусовете са усетени вертикално. Няма данни за щети и пострадали, но хората са уплашени. Земетресенията са усетени в Благоевград, Сандански, Разлог и в множество други населени места в региона.