400 000 лева е цената на резиденция „Липник“. В сумата са включени и трите сгради - Дом 1, 2 и 3, съобщи на пресконференция вчера частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов. Земята не се продава, защото е държавна собственост. Обявлението за публичната продан вече е качено на сайта.
Както „Утро“ пръв съобщи, първоначално съдия-изпълнителят сложи на тезгяха само Дом 1, тъй като останалите две сгради длъжникът беше прехвърлил на друга фирма, свързана до него. Кредиторът „България лизинг“ обаче оспори тази сделка и двата имота бяха върнати в патримониума на „Дунав плаза“. Затова сега се продава цялата резиденция на Тодор Живков.
Иван Хаджииванов информира и за Деня на отворените врати, който кантората му ще направи на 16 април от 9,30 до 17 часа. Лично аз ще приемам и консултирам безплатно гражданите и ще отговарям на въпросите им, каза частният съдебен изпълнител. Инициативата е на Камарата на частните съдебни изпълнители /ЧСИ/ и е провокирана от желанието да се помогне на хората, които не си знаят правата. Казусите и въпросите на гражданите от цялата страна ще бъдат анализирани и обобщени, а изводите и препоръките ще бъдат публично огласени на сайта на камарата, обясни Хаджииванов.
Той съобщи още, че до момента Министерството на правосъдието е предложило 30 дисциплинарни производства на частни съдебни изпълнители, а Дисциплинарната комисия е наказала колеги за 21 случая. Хаджииванов коментира, че Камарата на ЧСИ е съгласна да се отнемат за цял живот правата на съдебни изпълнители, които грубо газят закона, но смята за абсолютно неприемливо искането за мораториум върху изпълнителните дела. Това ще блокира сериозни постъпления в държавата, всяка година русенските кантори внасят в бюджета на града 70-80 млн. лева, а за миналата година частните изпълнители от цялата страна са събрали 1,2 млрд. лева дългове.
Хаджииванов отчете за първото тримесечие на 2014 година спад на изпълнителните дела с 20% спрямо същия период на миналата. Причините са различни, но основното е, че бизнесът и гражданите нямат пари за таксите.