По делото за смъртта на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил е представена съдебно-медицинска експертиза от 24 юли, съобщиха от прокуратурата.

Експертизата е изготвена от трима патоанатоми от Клиника по съдебна медицина при МБАЛ "Св. Марина" – Варна. Заключението на експертите е изготвено след извършени външен и вътрешен оглед, аутопсия върху трупа, направени изследвания, и консултация на хистологичните препарати.

Непосредствената причина за настъпването на смъртта е удавяне, което се доказва от морфологичната находка и направените изследвания. При аутопсията са установени атеросклеротични промени на сърдечните (венечните) съдове, а при микроскопското изследване се доказват данни за остра исхемия на миокарда (сърдечния мускул). Тези промени могат да бъдат причина за настъпилия инцидент - удавянето.

Установената при външния оглед раничка на главата е получена по механизма на действие на твърдите тъпи предмети. Тя е съвсем повърхностна и няма отношение към причината на смъртта. По трупа не са намерени други травматични увреждания и няма данни за насилствена смърт.

Към момента на смъртта митрополит Кирил не е бил алкохолно повлиян. Предстои да бъдат изготвени назначените съдебно-химическа експертиза и съдебно-медицинска експертиза по писмени данни, въз основа на описаната по-горе експертиза, медицинската документация за предишни заболявания, и събраните материали по делото. След представяне на заключенията, резултатите ще бъдат оповестени.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил се удави на 9 юли 2013 г. сутринта в морето край местността Траката във Варна. Тялото му било забелязано във водата, в близост до буната на рибарското селище от жена, която ходила да плува всяка сутрин на същото място. Кирил бил с шнорхел и с маска. Причината за смъртта на митрополит Кирил е удавяне и по-точно от хипотермия – гмурнал се на дълбочина със силно студено течение.

Митрополит Кирил (Богомил Петров Ковачев) е роден на 8 юни 1954 г. След кончината на Патриарх Максим, на 10 ноември 2012 с тайно гласуване 7 от 12 присъствали митрополити го избраха за Наместник-председател на Българската православна църква до избирането на Патриарх Неофит. От 1992 г. е член на Намаления състав на Св. Синод, а в периода 1994-2001 г. е Представител на Върховния църковен съвет.

Митрополит Кирил може да се каже беше един от символните владици на прехода в България. Избран в също толкова символичната 1989-та година за митрополит той е от поколението - наред с новия патриарх Неофит, както и вече повечето настоящи владици.