Тялото на Варненско-Преславския митрополит Кирил е намерено на плажа край местността Траката във Варна. При първоначалния оглед не са открити следи за насилствена смърт.

Сигналът за удавник е подаден в 08.15 часа днес на телефон 112. Веднага са изпратени екипи на място, която са извадили тялото на удавника. Сигналът е подаден от жена, която ходила да плува всяка сутрин на същото място. По предварителна информация, митрополит Кирил е бил с шнорхел и с маска. Тялото му е извадено от екип на Гражданска защита от водата. Там има църковен имот. "Траката" граничи с Евксиноград. Рибар каза, че митрополит Кирил често ходил там да вади миди.

Отец Дончо, говорител на варненска митрополия, казва, че официално изявление ще бъде дадено след 14.30 часа днес, когато има официална информация от полицията.

Той потвърди, че на Траката има църковен имот. Отец Дончо не можа да потвърди дали митрополит Кирил е бил сам или е имало и придружители с него.

Самоличността на митрополит Кирил бе потвърдена от д-р Доков от Съдебна медицина. Извършва се аутопсия в моргата на болница "Света Марина" от д-р Каишева. От Светия Синод и от Варненска и Великопреславска митрополия също съобщиха за скръбната вест.

Патриарх Неофит, който трябваше да бъде днес на посещение в Русе, е отменил визитата си, съобщиха от Русенската митрополия. Главата на българската православна църква е бил стигнал на половината път до крайдунавския град, но заради трагедията с Варненския митрополит Кирил е предпочел да се върне обратно в столицата. Очаква се утре да има извънредно заседание на Светия Синод, свързано с кончината на митрополит Кирил и управлението на Варненската епархия.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил (Богомил Петров Ковачев) е роден на 08.06.1954 г. в с. Царев брод, Шуменско. От декември 1987 г. е назначен за Главен секретар на Св. Синод и на 26 юни 1988 г. е хиротонисан за Стобийски епископ. За Варненски и Преславски митрополит е избран на 26 февруари 1989 г. От 1992 г. е член на Намаления състав на Св. Синод, а в периода 1994-2001 г. е Представител на Върховния църковен съвет. Наместник на овдовелия Доростолски и Червенски митрополитски престол от 20.12.1993 г. до 03.04.1994 г. и на овдовелия Неврокопски митрополитски престол от 22.12.1993 г. до 24.04.1994 г.

След кончината на Патриарх Максим, на 10 ноември 2012 с тайно гласуване 7 от 12 присъствали митрополити го избраха за Наместник-председател на Българската православна църква до избирането на Патриарх Неофит.

Името му бе широко обсъждано и подложено на критики заради луксозния "Линкълн MKZ Хибрид", с който владиката се появи за празничната никулденска служба в храма "Св. Николай чудотворец" през 2011 година. Тогава Кирил скандализира и със златния номер на возилото - В 8008 РТ.

Миналата година Комисията по досиетата оповести също така името на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Сред данните, въз основа на които комисията обяви Кирил като агент на ДС, т.е материалите, които той е прочел са: собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи, отчетени от ръководил го щатен служители др.