Протестите, на които сме свидетели през последните 40 дни, и начинът, по който протичат, показват как българското гражданско общество може да отстоява демократичните ценности, включително и по време на криза.

Затова снощи се обърнах с призив да бъде съхранен този толерантен характер на протестите, да се запази редът и гражданският мир. Това казва президентът Росен Плевнбелиев в свое изявление по повод събитията около НС през изминалата нощ.

Снощи обаче станахме свидетели на сцени, които са несъвместими с един демократичен протест - блокирано Народно събрание, барикади в центъра на София, разрушени улици и тротоари. Искам да изразя категоричното си убеждение, че няма цел, която да оправдава насилието. Призовавам всички, които искат мирно да заявят своя цивилизационен избор, своето отношение към бъдещето на страната, своята привързаност към демокрацията, да се разграничат ясно от действия, провокиращи безредици, водещи към насилие и несъответстващи на принципите на правовата държава.

Призовавам органите на реда да преценяват внимателно своите действия и да се въздържат от такива, които биха могли да доведат до нагнетяване на напрежението. Очаквам от правителството да ни запознае със своя анализ, да посочи какво породи снощните сцени пред Парламента, има ли грешни решения, има ли виновни и кои са те, казва държавният глава.

Ако има агресивни групи, провокиращи протеста към насилие – да бъдат посочени и подведени под отговорност, съгласно правилата и закона, а спрямо мирно изразяващите своята позиция граждани да се запази това поведение на охраняващите полицаи, което наблюдавахме досега. Апелирам към политическите партии, представени в Парламента, да потърсим пътища за излизане от тежката ситуация. Самоцелната конфронтация и реваншизмът могат да застрашат сигурността в страната, продължава Плевнелиев.

Според него, с поведението си политическите сили и всички управници са допринесли за разрешаването или за задълбочаването на кризата в страната, а протестите са функция от нея. За съжаление дори и днес забелязвам по-скоро опити за прехвърляне на отговорността, за взаимни обвинения. Готов съм да съдействам на всяко усилие за извеждане на страната от тежката ситуация, в която се намираме, заявява той.

В последните седмици многократно се опитах да потърся решение, проведох формални и неформални разговори и срещи. По време на февруарските протести и криза свиках Консултативен съвет за национална сигурност – тогава се състоя конструктивен политически дебат и се взеха важни решения. На последния КСНС, проведен преди дни също в ситуация на протести и на криза, не видяхме подобен подход. Следя внимателно всичко, което се случва, и съм готов да свикам Съвета по всяко време. Консултативният съвет за национална сигурност не е самоцелно упражнение по политическа конфронтация, а инструмент за постигане на съгласие и за разрешаване на кризи на най-високо политическо ниво.

Призовавам за конструктивен и национално отговорен подход, призовава държавният глава Росен Плевнелиев в изявлението си, разпространено от прессекретариата му.