Софийският апелативен съд потвърди отстраняването от длъжност на Филип Златанов като председател на КПУКИ.

Филип Златанов е привлечен като обвиняем за престъпление по служба, престъпление, което е не само умишлено и от общ характер, но и се води тежко, тъй като се наказва с до 8 години затвор.

Неотразяване на движението на преписки, забавяне на движението на преписки и масово неуведомяване на прокуратурата по преписките, което по закон – са част от констатираните нарушения, съобщиха заместник-главният прокурор Борислав Сарафов и зам.- градският прокурор Роман Василев. Сарафов съобщи, че са иззели тефтер, в който Златанов отбелязвал директиви за хода на определени преписки.

Един от хората, които най-много фигурират в преписката е президентът Росен Плевнелиев, като прокурорите не пожелаха да кажат дали е засегнато лице или е давал директиви. Те казаха още, че имат яснота кой е поръчителят, но не пожелаха да кажат. В директивите, които е получавал, включително има нареждания "да се установи конфликт". Има и бележки, и против медии.

Златанов обясни съдържанието на тефтерчето си с думите, че това са негови "бележки", "драсканици" и каза, че е забравил какво означават инициалите, записани вътре - И.Ф., Б.Б., Ц.Ц. На въпрос какво означава някой да бъде "ударен", Златанов обясни: "Да бъде установен конфликт на интереси, може би".

Според Златанов от "драсканиците му" не може да се направи предположение, че е извършил престъпление. "Невинен съм и се надявам да продължа да изпълнявам задълженията си", каза Златанов.

След като прокуратурата презентира бележника на Златанов, депутатът Искра Фидосова обяви, че напуска Изпълнителната комисия на ГЕРБ. След това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че тефтерчето е негативната част на тяхното управление. "Властта не е за всеки. Когато не се упражнява по правилния начин, явно петното остава за нас. Не мога да се направя на сляп, че това не се случва", каза още той.