Какво би се получило, ако съберем накуп всичките идеи на германските политици за разни видове забрани? Грандиозен списък! Особено усърдна е партията на Зелените.

Ето какво иска да забрани тя: Предците ни, както се знае, са били ловци и колекционери. Както и много днешни политици. На Михаел Фукс, който е заместник-председател на парламентарната фракция на ХДС, му е хрумнало например да колекционира идеите на Зелените за забрани на това и онова. Колекцията е направо грандиозна. А и как иначе, след като сега е сезонът на предизборната борба?!

В предизборната програма на Зелените е включена например забрана за нощните самолетни полети и ограничаване на скоростта по аутобаните до 120 км/ч, а по шосетата - не повече от 80 км/ч. Баден-вюртембергската забрана за нощен риболов, сиреч в полза на нощния покой на рибите, не е изобретена от Зелените, но именно те пък настояват на всяка цена тя да бъде запазена. В провинция Саксония-Анхалт пък Зелените издигат на преден план борбата срещу замърсяване на светлината (да, именно на светлината, не на въздуха!). "Ексцесивното нарастване на изкуствената светлина има отрицателни последици за нощния живот на фауната, биологичния ритъм на човека и видимостта на звездния необсклон", се казва в аргументацията.

Впрочем, и Зелените в Хановер се бяха обявили преди време за премахването на уличните лампи. В Бундестага те бяха внесли и предложение за забрана на рекламите на джипове.

Зелените предлагаха и въвеждането на забрана на участието на дресирани животни в цирковите представления, както и такава на автоматите за цигари. "Всичко, което не пасва в представите на Зелените за света, трябва да изчезне", коментира колекционерът на "зелените идеи за забрани" Михаел Фукс.

Той разказва, че в много германски провинции, най-често по настояване на Зелената партия, има и инициативи за въвеждане на т.нар. "безмесен четвъртък". В някои градове - като Мербуш в провинция Северен Рейн-Вестфалия - обаче подобни искания се провалиха. Месоядците от други партии там начаса пометоха предложението за "безмесния четвъртък" в детските градини и училищата.

"Че как ще решаваме кога и дали изобщо искаме да ядем вегетарианска храна?! Не, и това трябва да ни бъде предписано!", възмущава се по този повод християндемократът Михаел Фукс.