10 кашона с 4000 яйца са заловени в микробус, чийто водач няма регистрация за превоз на подобна стока. Засечката е станала в сряда на ул.“Доростол“, докато шофьорът се канел да зареди магазин с яйца за Великден. Оттам обаче минавали инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните и при проверката установили пропуска в документите на водача. Самата стока била редовна и с необходимите документи за произход. На водача е съставен акт, а яйцата са върнати на производителя.
Това съобщи вчера директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе доц.Владимир Хвърчилков по случай обявения Ден на отворените врати.
След това инспектори и журналисти извършиха проверка на магазин „Пени маркет“ до Хлебозавода. Проверени бяха срокът на годност и начинът на съхранение на агнешко месо, яйца, боя за яйца, козунаци и зеленчуци. Нередности не бяха открити нито по етикетите, нито по документацията на стоките.
„Много хора мислят, че в хранителните магазини се продават средства за масово унищожение, но в Русе не е така“, каза след края на проверката началникът на отдел „Контрол на храните“ в дирекцията д-р Георги Дяков.
„При нас всеки ден е Ден на отворените врати, тъй като ние винаги откликваме на сигналите за проблеми с храните, хигиената в обектите и хуманното отношение към домашните животни“, обясни директорът доц. д-р Хвърчилков. По думите му от месец в агенцията има въведени нови мерки за контрол, които дават възможност на инспекторите да проверяват стоките и да откриват нередности в обектите, а не да правят фиктивни проверки на хартия. Така само за първото тримесечие в Русе са извършени общо 2308 проверки за контрол на храните, които са завършили с 43 предписания, осем акта и са унищожени 724 килограма продукти с изтекъл срок на годност и 52 кила месо. За цялата 2013 година са направени 10 201 проверки, написани са 42 акта и осем временни заповеди са затваряне на обекти заради лоша хигиена.
Само през тази седмица са извършени 46 тематични проверки в магазини заради предстоящия Великден. Основно са проверявани яйца, зеленчуци, козунаци и агнешко месо. Съставени са три акта, единият от които е за заловените яйца на ул.“Доростол“, другият е за неспазване на санитарните изисквания, а третият - за извършване на дейност извън регистрацията на обекта. От цифрите се вижда, че от въведените нови мерки за контрол сегашните проверки в магазините са по-качествени и с по-сериозни наказания, посочи доц. Хвърчилков. Той е категоричен, че яйцата, зеленчуците и агнешкото, които се продават в Русе за предстоящите великденски празници, са годни за консумация. Но напомни, че ако някой установи стока с изтекъл срок на годност или продажба на яйца, мляко и месо на нерегламентирано място, може да сигнализира на тел. 0700 122 99 по всяко време, включително и в почивните дни.