От началото на годината яйцата са поевтинели с над 7% и търговията с тях постепенно се връща към нормални нива, показват данните на аграрното министерство. През ноември-декември цените скочиха почти двойно и от 17 ст. на едро прехвърлиха 30 ст., като на дребно в някои вериги достигнаха 40 ст. за бройка. Поскъпването беше причинено от съвпадението на няколко фактора - огнища на птичи грип, случаи на замърсяване на яйцата с инсектицида фипронил, завишеното търсене и по-големият износ.
Сега цените на едро са средно 0,27 ст. за страната, като в Русе остават малко по-високи - 28 ст. На дребно яйцата вървят по 32-34 ст. във веригите и в по-широки граници - между 29 и 35 ст. в по-малките магазини.
Индексът на цените на едро се понижава през миналата седмица до ниво от 1,486 пункта, спрямо 1,499 пункта седмица по-рано. 
От статистиката на ДКСБТ е видно, че най-съществени изменения има върху цените на плодовете и зеленчуците. За спада на индекса допринасят ябълките, чиито цени на едро намаляват със 7,4%. С около 1% намаляват и цените на цитрусите (портокали и мандарини).
Спад отчитат и цените на зелената салата - с 5,1%, а в същото време морковите са с почти 3% по-скъпи. С 3,3% поскъпват и краставиците.
Данните показват още намаление на цените на някои млечни продукти. Киселото мляко например е с 1,2% по-евтино, сиренето с 0,2%, а маслото - с 1,7%. Кашкавалът е поскъпнал с 1,3%, показват още данните на ДКСБТ.
През изминалата седмица цената на захарта се е повишила с 1,8%.