За първи път автотърговец, на чието име се водят десетки автомобили, ще бъде изправен на съд по обвинението за укриване на данъци.
38-годишният Г.П. купил 36 коли в рамките на 3 години. Всички в момента се карат от румънци с пълномощни, без официално да са продадени. Затова внушителният автопарк продължава да се води на името на русенеца. Той пък не ги е декларирал в Общината и не е плащал дължимия за тях данък, затова му предстои сядане на подсъдимата скамейка. Според прокуратурата търговецът дължи на Общината 7012 лева.
Това е първото подобно дело. Факт е, че Русе е един от градовете, в които българо-румънската далавера с автомобилите процъфтява. Благодарение на нея има жители на града, на чието име се водят десетки и дори стотици автомобили. Румънците имат интерес да купуват евтини коли тук, българите имат интерес да продават, а бизнесът е толкова сладък, че в него са се навървили и не една и две румънски фирми с реални или фиктивни офиси в Русе.
Схемата не е незаконна, въпреки че ощетява хазната. Затова и до момента никой не беше се захващал с нея. Обикновено при подписването на пълномощното румънците дават пари на продавача, за да плати местния данък. И той го прави, за да е чист. Само че явно в случая не е станало точно така.
Любопитно съвпадение е и фактът, че в Окръжния съд започва дело срещу друг търговец, на чието име се водят около 100 автомобила, също пласирани на румънци без официално извършена продажба. Д.Д. вече е осъден за измама, а сега срещу него се изправя комисията за конфискуване на престъпно богатство. Тя иска да прибере автомобилите, защото Д.Д. не може да докаже произхода на парите, с които ги е придобил. Как на практика ще стане това обаче, е трудно да се каже, защото никой не знае къде са колите. Затова засега на КАТ е разпоредено да отказват всякаква пререгистрация на автомобил на името на Д.Д. А ако съдът постанови конфискацията на колите, най-вероятно ще се наложи те да бъдат издирвани по света и у нас.