Лавандуловият мед е най-предпочитан от жените заради аромата му. Силният пол пък налита на мед от магарешки бодил, тъй като е истински афродизиак и увеличава половата мощ. Това твърдят пловдивски пчелари. Те уточняват обаче, че не бива да се прекалява - дозата е 1-2 супени лъжици на ден.

“Най-лечебни са т.нар. разпечатки - восъчните капачета, с които пчелите запушват клетките в питата”, обяснява Любомир Генев, който отглежда пчели в Родопите и Средна гора.

На голяма популярност напоследък се радва медът от кориандър. Препоръчва се за жлъчка и черен дроб. Влияе добре и на стомаха.

“Малко популярен у нас все още е медът от малини, който е изключително богат на антиоксиданти. Укрепва кръвоносните съдове и изчиства токсините”, казва Николай Вълков.

Мед се прави дори от памук. Той има имуностимулиращ ефект. Медът от рапица пък заздравява костите.

Пчеларите съветват при силна кашлица да се взема мед от драка. Растението е известно още като Христов венец. Най-добър за алергиите пък е мановият мед, защото в него няма полени.

Стана мода напоследък в меда да се слагат късчета плодове - манго, папая, кокос, например. Други пускат червени боровинки, парченца от кайсия и череша.

Пчеларите разкриват, че има изпитани начини как да познаем ментето.


“Вземате една лъжичка мед и пускате от нея тънка струйка във висока чаша с вода. Ако пада на дъното, без да прави големи вълнообразни движения, значи медът е истински и в него няма сладък сироп”, обяснява Николай Вълков.

Негови колеги пък съветват да се направи тест с оцет - разпенването на меда означава, че е фалшив. Добра работа върши и клечка кибрит, натопена в мед - ако след драскането  изгори, продуктът е истински. Нишестето в меда се открива, ако той се оцвети в синьо след добавка на малко вода и няколко капки йод.

Когато сме на пазара, най-лесно е да обърнем буркана с капачката надолу. Бавното издигане на мехурчетата е доказателство, че медът е качествен.