Веселин Цикалов и Иван Христозов, подсъдими по делото за контрабанда на 231,54 килограма кокаин, пренесен по море в контейнер, съдържал бутилки вино от Боливия, бяха оправдани напълно от Варненския окръжен съд.

В хода на съдебното дирене, което започна през ноември миналата година и продължи с няколко заседания през 2013, бяха разпитани повече от 30 свидетели и експерти, съобщиха от пресцентъра на съда. Първата съдебна инстанция не намери доказателства за вината на двамата бизнеспартньори. Съдът измени и досегашната им мярка за неотклонение - от "парична гаранция в размер на 60 000 лева в подписка.

В края на юни 2009 година на борда на кораб "Кристофър", акостирал на пристанище Варна Запад пристигнал контейнер, пратка от Чили, чийто получател била фирмата на Цикалов "Интерфууд 98.. На практика това бил и първи внос на вино от тази страна, а според митническите власти контейнерът идвал от рискова дестинация - Чили, Панама, Испания и Италия. Близо 10 дни след пристигане на контейнера и преди да бъде освободена стоката от получателя той бил селектиран за митническа проверка. Тогава било установено, че кашоните с вино били по-малко от обявените. В 1020 бутилки специалните служби и митническото куче Танго установили специфично затворени бутилки с прозрачна течност и утайка на дъното. Полевият тест доказал наличието на кокаин, чиято стойност по-късно е фиксирана на 61 млн 358 100 лева. Дни по-късно бяха задържани софиянците - управителят на "Интерфууд 98" Веселин Цикалов и Иван Христозов, в чийто офис се е помещавала фирмата получател на контейнера. Близо 3 години и половина продължи досъдебното производство. В хода на съдебното дирене съдът не намери доказателства всеки един от подсъдимите да е знаел какво има в контейнера. Виното е товарено в Чили, а контейнерът е запечатан в Боливия.

Присъдата на първата съдебна инстанция, чиито мотиви ще бъдат изготвени в срока, посочен от закона подлежи на въззивен контрол пред Варненския апелативен съд.