Реформаторският блок не е дясно обединение, той дори все още не е обединение, на този етап още водят разговори 5 политически сили, които са се съгласили да си сътрудничат в името на нормалността в политиката и държавното управление, каза вчера лидерът на Движение „България на гражданите“ Меглена Кунева на пресконференция в Русе.
Кунева посочи, че ПП „Зелените“ например не са десни и не желаят да се идентифицират с тази част на политическия спектър. По тази причина коректно било
да се говори по-скоро за реформаторска платформа
Освен че всички те са извън Народното събрание,  общото между тях било, че подкрепят гражданските протести, че са против картелното управление и олигархичния икономически модел. Всички ние сме съгласни, че у нас всеки трябва да може да прави бизнес, че малкият бизнес трябва да бъде подкрепян, а спрямо големите да има по-строги правила, за да има реална конкуренция, допълни Кунева. Освен това всички били наясно, че партиите трябва да остъпят назад и да позволят на гражданите и неправителствените организации да контролират властта. Идеята била към тази платформа да се присъединят не само партии, но и личности, чиито идеи се чуват.
„България на гражданите“ не е за общи листи
ние дори не говорим все още за избори, а за оздравяване на политическия живот, каза Кунева. А заместникът й Найден Зеленогорски допълни, че реформаторският блок има една и съща оценка за политическата обстановка в България, но не е ставало дума за общо явяване на избори. Всички обаче искали промени в Изборния кодекс, които да сложат край на фасадната демокрация.
Зеленогорски напомни, че по данни на „Прозрачност без граници“ 23% от последния парламентарен вот у нас е бил купен или корпоративен. Затова преди да се върви към предсрочни избори, трябвало да се изчистят изборните списъци от мъртви души, да се въведе машинно и електронно гласуване, партиите да получат равен достъп до медиите. Според Зеленогорски машинното гласуване ще отпрати в историята „индийската нишка“, на която се крепи купеният вот.
Оздравяването на политическия живот в България може да се постигне чрез честна конкуренция между партиите, чрез съгласие помежду им за българските приоритети и най-вече чрез приличие. За партиите в реформаторския блок сега било много важно да изградят доверие помежду си и да убедят хората в почтените си намерения и в смисъла да се води битка за отвоюване на държавата от мафията и политическата олигархия. Целта ни не е да си отиде Орешарски, за да дойде отново правителство на ГЕРБ, каза Зеленогорски.
Има ли място СДС в новия извънпарламентарен проект?
Движение „България на гражданите“ казва, че следи промените в синята партия. Според тях новият лидер е добър знак, както и разграничаването от управлението на ГЕРБ, но това са само първи стъпки.
Найден Зеленогорски смята, че ситуацията от 90-те години на миналия век, когато СДС изгря и привлече енергията на мнозинството българи, и сегашната ситуация колкото си приличат, толкова и се различават. Дали подобно обединение на десните отново е възможно? Консолидация на дясното е добре да има, но това не означава заедно да се явим на избори, коментира бившият син кмет на Плевен. Макар да не го каза в прав текст, той изглежда по-скоро скептичен, че историята може да се повтори. Не пропусна да подчертае, че „България на гражданите“ няма да се откаже от самоидентификацията си.
През следващата седмица 5-те политически сили, които правят обща платформа, се събират, за да обсъдят най-важните и актуални конкретни стъпки, които ще следват. От „България на гражданите“ ще предложат една от темите да бъде нова конституция.
Съгласна съм с президента Плевнелиев, че към Велико народно събрание не можем да вървим без ясен и консенсусен проект за реформи, но не и да го отлагаме във времето, коментира Меглена Кунева.
Велико народно събрание можем да изберем заедно с евроизборите
смятат от „България на гражданите“. Дотогава 20 души с тежест в обществото могат да изработят проект за нова конституция, да я качат за обсъждане в интернет и гражданите да кажат своята дума, обясни идеята Зеленогорски.
Той бе категоричен, че конституционни промени са крайно необходими, особено с оглед на тежките проблеми в българското правосъдие. Днес се оказва, че 39-тимата народни представители са били прави, когато навремето отказаха да подпишат основния български закон, заяви Зеленогорски.
А Кунева допълни, че ако се тръгне към ВНС, то трябва да бъде с определен срок на действие, за да не се проточи и да опорочи намеренията България да се превърне в модерно демократично общество. Нещо, което Европа очаква от нас.
Писмото на посланиците на Франция и на Германия в превод означава:
Нямате място в ЕС, осъзнайте се!
Това бе другият коментар на Меглена Кунева. Бившият еврокомисар смята, че такова е мнението не само на дипломатите на двете държави, които имат най-голям финансов принос в съюза. Според нея писмото е прецедент, последно предупреждение от всички страни членки. Показателно било, че социалистите във Франция и представителите на ЕНП в Германия излизат с общо становище. На практика двамата дипломати ни питали защо в България с европейски пари се хранят мафията и олигархията? 
Според Меглена Кунева посланието е, че Европа не вярва на българските политици и особено на тези в парламента, че разчита по-скоро на гражданите от улицата да се разбие кликата, която ни управлява. Тя заяви, че е наложително политиците да се вслушат, защото „часът е 12 без една секунда“, което означава замразяване на членството ни в ЕС.