"Господ ни ги даде, ще си ги отгледаме". Това си казали Савина и Цветослав Ганови от врачанското село Тишевица на 10 юли 2012-а, когато им се родили тризначките Патрисия, Мария и Катя. Тогава и двамата били безработни, а първата им дъщеря Веселка била само на годинка и половина. Но си дали дума да се справят и да се грижат с цялата си любов за своите рожби. И се заредили безсънни нощи, които продължават и досега. Сменяли се светлите моменти на радост от първите зъбчета, първите крачки и първите думи с тежките денонощия, когато малките принцеси боледуват. Но младите родители не се и заблуждавали, че отглеждането на малките госпожици, които се родили само по килограм и половина, ще е лесна работа.

Патрисия, Катя и Мария вече са на годинка и осем месеца. Развиват се много добре. Събуждат къщата в пет и половина всяка сутрин и "шетат" така сръчно из кухнята, че се наложило всички шкафове да бъдат завързани.
Ала издръжката на изведнъж порасналата фамилия се оказала непосилна за Савина и Цветослав, макар че сега те вече ходят на работа. "Времето е хубаво, пролет е, а аз не мога да изведа тризначките навън да си играят, защото нямат обувки", притеснена разкрива многодетната майка. И признава, че онзи ден успели да обуят и облекат каката Веселка, за да има с какво да ходи на детската градина. Купили й маратонки за 17 лева, дали още 25 лева за клинче и туника и парите свършили. А трите й по-малки сестрички ще трябва да почакат до следващите заплати въпреки че от тях за такива разходи пари не остават.

Савина и Цветослав са на минимални заплати, но след удръжките получават по 270 лева. Той е водопроводчик в селото и е зает по цял ден. Тя е санитарка в училищния стол, излиза от дома си в 6,30 сутрин и се прибира към два следобед. Назначаването й на работа е коледният подарък от кмета на Враца Николай Иванов за многодетното семейство. Това за двамата родители е огромен жест и те от сърце благодарят на градоначалника. Всъщност именно благодарение на дарения от добри хора семейството неведнъж е излизало от много тежки финансови ситуации. Бившият депутат от ГЕРБ д-р Янко Здравков, веднага след като изписали тризначките от болницата, осигурил памперси и разтворимо мляко за два месеца. След медийна акция за първата им Коледа пък в дома им на улица "Бачо Киро" 1 в Тишевица пристигнали десетки пакети с пелени, детски храни, дрешки и играчки от цялата страна. Така за момиченцата имало всичко необходимо за три-четири месеца. Подаръци и три торти пристигнали и за първия рожден ден на Патрисия, Мария и Катя. Но оттогава даренията сякаш секнали и парите за издръжката им не стигат. Не са достатъчни дори само за храната за седемчленното семейство, защото бабата Веселка не ходи на работа, за да помага в отглеждането на децата. А все още не е пенсионерка. Докато снахата Савина е на работа, тя се справя с трите си внучки благодарение на жена, която й помага по четири часа на ден. Нейното възнаграждение се поема от ГЕРБ - Враца.

Думите "икономия" и "пестеливост" са основните при разпределянето на скромния семеен бюджет, който се формира и с получаваните детски от 260 лева за четирите деца. От него всеки ден изтичат левчета поне за 15 памперса. Останалото е за трапезата, която обикновено е от тенджера супа, три черни хляба и мляко. За да излиза по-евтино, Савина купува домашно краве мляко, което е само левче за литър. Взема по десет литра наведнъж и ги подквасва в осем буркана. Това мляко обаче се изяжда за ден и половина. Майката признава, че дори за тези елементарни ежедневни неща парите не стигат и често се налага да вземат назаем или да искат продукти на вересия от бакалията.

"В магазина ни имат доверие, оправяме си сметките, щом вземем заплатите", споделя Савина. Но признава, че повечето хора в селото също са бедни - дори да имат желание да помогнат, нямат с какво. Най-тежко е положението, когато децата се разболеят.

Вирусът поваля и четирите момиченца, а за лекарства отиват понякога по 300 - 400 лева. Още по-сложно е да се стигне до личната лекарка д-р Жана Станева във Враца. Просто няма с какво да ги заведат, защото колата им е съвсем малка, няма място за столчета и за придружители. По тази причина дори и на консултация не са водени от август миналата година. В критични ситуации Савина и Цветослав търсят фелдшера в селото Славчо Димитров. Той винаги се отзовава, но пък държи лечението на момиченцата да се поеме от специалист.

С пукването на пролетта многодетните родители мислят не само как да купят обувки на тризначките и как да си оправят вересиите. Вече е дошъл моментът всяка от тях да си има креватче. Сега Патрисия и Катя спят в две бебешки кошарки в кухнята. За Мария няма. Тя и каката Веселка изкарват нощите в леглото на мама и тати. Затова родителите си мечтаят не кой знае за какво, а само за четири детски легла. Загрижени са, разбира се, и за бъдещето на рожбите си и много им се иска да им дадат добро образование. За да си имат професии, да си намерят добра работа и да не се налага да разчитат на милостиня. Ако се съди по предметите, които са хванали на прощъпалника, Патрисия ще стане лекарка, защото взела опаковка от лекарства. Мария грабнала ключове за кола и може да е шофьорка, а Катя нищо чудно да върти черпака в някой ресторант, тъй като си харесала лъжица.