Към момента няма данни смъртта на митрополит Кирил да е насилствена. Това съобщиха от Окръжна прокуратура – Варна. Около 08,00 часа тази сутрин е бил подаден сигнал от гражданин на телефон 112, че е забелязал в морето, в близост до буната на рибарското селище в местността "Траката" в гр. Варна, плуващ мъж с маска и шнорхел, който след известно време е престанал да дава признаци на живот. Екип към Областната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” е извадил тялото. На мястото е извършен оглед на местопроизшествие от служители на ОД на МВР-Варна. Започнато е досъдебно производство за установяване на причините и обстоятелствата, при които е настъпила смъртта.
Разследването се осъществява под наблюдението на Районната прокуратура- Варна, съгласувано с Окръжна прокуратура - Варна.
Към настоящия момент е извършено разпознаване на трупа и е назначена съдебно-медицинска експертиза - аутопсия на трупа за установяване на причините за настъпване на смъртта. Установени са очевидци на случая и се работи за изясняване на обстоятелствата, при които е настъпила смъртта, като към момента няма никакви данни тя да е насилствена.
След извършената идентификация е установено, че починалият е Варненският и Велико-преславски митрополит д-р Кирил.