Венецианските гондолиери може да бъдат подлагани на алкохолен и наркотест след съобщения, че лодкарите се отдавали на "неуместно" поведение.

Това накарало председателя на Асоциацията на гондолиерите да предложи проверките, съобщава италианската осведомителна агенция АНСА. Никола Фалкони заяви, че е важно "непрекъснато задълбочаващият се проблем" да бъде разрешен.

Той решил да вземе мерки след неотдавнашен "унизителен" инцидент, при който мъж беше заснет да се съблича и да се хвърля в канала. Младият венецианец изглежда участвал в ритуал за превръщането му в "гансер" или помощник-гондолиер. Видео с хвърлянето му в канала беше качено в Ю Тюб, но по-късно беше свалено.

Лявата група в Градския съвет на Венеция призова за незабавно отнемане на лицензите на гондолиерите, замесени в инцидента. Съветниците допълниха, че гондолиерите "представляват Венеция пред света" и поради това трябва да уважават "хуманния дух на венецианските граждани".

Фалкони заяви пред агенция АНСА, че ще внесе в Градския съвет предложението си за въвеждане на алкохолен и наркотест за гондолиерите на случаен принцип в понеделник и че той ще се прилага за всички, които управляват плавателен съд в града - от шофьори на водни автобуси до капитани на кораби.