Министърът на земеделието и храните Димитър Греков ще предложи на премиера Орешарски и на Министерския съвет да се създадат мобилни групи за пълна финансова и фитосанитарна проверка на зеленчуците и плодовете, които влизат в страната и които се реализират на българския пазар.

Мобилните групи трябва да започнат още утре работа, като проверки ще има, както по граничните пунктове, така и в борсите, тържищата и пазарите. Очаква се проверки да има както през юли, така и през август и септември.

В мобилните групи участие ще вземат и представители на сдруженията и обединенията на зеленчукопроизводителите. Истинската проверка ще бъде на борсата тържищата, тъй като там се продава продукцията, коментира министърът на земеделието. Греков призна, че пазарите ще се засегнат, и нашите производители. На пазарите, борсите и тържищата се надяваме да излязат наяве тези, които внасят незаконно земеделска продукция, уточни министър Греков.

България е зеленчукопроизводителна страна и трябва да има ясна перспектива за това, подчерта министърът. Много малко са направените инвестиции в зеленчукопроизводството в последните години, коментира той. Министърът на земеделието и храните призна, че иска на българския пазар да има повече свежа родна продукция. В момента се изнася първокачествена диня за Гърция. Когато продукцията е качествена тя може да намери пазар и навън, каза още Греков днес.

Той обмисля създаването на звено в министерството, което да отговаря за маркетинга на продукцията на зеленчукопроизводителите. Министърът призна, че все още не са ясни конкретните ресори на заместник-министрите на земеделието и храните, тъй като заповедите за назначаването им са издадени тази сутрин. Освен Бюрхан Абазов, земеделският министър Димитър Греков ще има още двама заместници. Народният представител Явор Гечев ще напусне парламента, за да стане заместник-министър, а третият заместник на Греков ще бъде Валентина Маринова. Тя е досегашен главен секретар на Изпълнителната агенция по горите.