Бивши депутати и членове на изпълнителната власт съветват настоящите народни избраници. В списъка с нещатните сътрудници на парламента изпъкнаха много от известните имена на близкото минало. Бойко Великов, който бе депутат от БСП в предишния състав на Народното събрание, но се отказа от участие в кандидатските листи за 42-ия парламент, сега съветва червените по вътрешна сигурност и корупция.

Бившият парламентарен шеф Георги Пирински, който също отпадна от списъците с кандидат-депутати на левицата, е друг основен помощник на групата. На него е възложена задачата да се занимава с парламентарната политика и икономиката. Апаратчиците Евгений Узунов и Катя Николова също са намерили своето място сред съветниците на червените, като отговаеят съответно за икономиката и изборната политика.

Сътрудници в парламентарната група са и двамата ромски коалиционни партньори - лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев и шефът на "Рома" Тома Томов. И двамата се занимават с коалиционната политика на червените.

В ДПС съветници на ниво "парламентарна група" са общо 5. Любомир Методиев и Севда Дюкянджи отговарят за медиите и връзките с обществеността, Сергей Николов - за транспорта, бившият депутат Юнал Тасим - за икономиката и бизнеспланирането, а Джейхан Хасанов - за спорта и мениджмънта.

"Атака" са назначили петима общо 6 съветници. Венелинов Спиридонов помага на националистите за политиките в сферата на вътрешната сигурност и обществен ред, Христо Гуцалски е поел правото, а Владимир Христов също работи като юрист в групата. Трима експерти по икономика пък помагат на "Атака" за политиката в тази област - Мартин Бъчваров, Даниел Чанев и Виктор Генов. Шефът на временната комисия, която нищи "Авиоотряд 28" и нерегламентираното ползване на военни самолети и хеликоптери - Венцислав Лаков, е избрал бившия председател на парламентарната комисия по образование Огнян Стоичков.

Младият бургазлия от групата на червените Деян Дечев пък ще се съветва в парламента с бившия регионален министър Асен Гагаузов. Бившият съветник на соцлидера Сергей Станишев - Росен Карадимов сега е назначен за помощник на добричката депутатка на червените Сияна Фудулова.

Шефът на Младежкото ДПС Илхан Кючук е сътрудник на народния представител от ДПС Четин Казак. Бившият депутат Ахмед Юсеин пък е съветник по правата на човека на Хюсеин Хафъзов.