"Боби не споделяше с мен плановете си, но напоследък нещо се забърка с руснаците, а с тях шега не бива. Но не вярвам те да стоят зад убийството му. Това по-скоро прилича на българско разчистване на сметки. Как обаче да разкажа всичко това на Анжелика. Та тя е още дете", казва Калуди Пеев, тъст на застреляния във вторник вечерта в София бизнесмен Борислав Манджуков. Калуди Пеев е съкрушен от вестта за смъртта на зет си и първата мисъл, която му минава през главата, е за това как ще отгледат внучка си Анжелика.

Боби Манджуков бе прострелян с два куршума в гърба във входа на кооперация в кв. "Манастирски ливади". Стрелецът го издебнал, докато бизнесменът чакал приятелката си Лора Георгиева да слезе от апартамента, в който двамата живеят.
Един от куршумите на 9-милиметровия пистолет пронизал сърцето на Манджуков,
другият заседнал в гръбначния стълб.

В джобовете на Манджуков разследващите открили освен сумата от 40 хил. лв. и пакетчета с бял прах. Те са дадени за изследване.
"Разследват се няколко версии за покушението. Прави се втори преглед от записите на видеокамерите в района", обясниха близки до разследването.

Общо 3 дела са били водени срещу Боби Манджуков, стана ясно вчера.

През 2010 г. му е повдигнато обвинение във Варна за данъчно престъпление. Застреляният бизнесмен е получил оправдателна присъда на първа инстанция.
Той е бил оневинен и по дело за данъчни престъпления от 2009 г., което е пратено във Варна от Софийската градска прокуратура. В момента това дело е пред втора инстанция, защото решението на съда е протестирано от прокуратата, каза нейният говорител Радослав Лазаров.

Третото дело срещу бизнесмена е за контрабанда на цигари в Специализираната прокуратура. И трите дела сега ще бъдат прекратени.
Не мога да коментирам изказванията на Веселин Данов, заяви за "24 часа" Радослав Лазаров. В тв интервю Данов заяви, че именно Лазаров като прокурор е бил принципен спрямо Манджуков.

Във варненското БСП никой не си спомня за убития бизнесмен. Не го познавам, не искам да ме цитирате, казват един след друг функционерите, които потърсихме. Един обаче призна, че Борислав Манджуков е бил приет тържествено в партията през 2005 г. До 2008-а е бил председател на младежкото БСП във варненския район "Одесос". Борислав дори бил награден за това, че привлякъл 100 нови комсомолци в организацията си. Бизнесменът спонсорирал поставянето на паметника на Георги Димитров пред сградата на градския съвет на партията във Варна.

Великият Гетсби от Варна остави две сирачета и разплакани фолкаджийки

Смъртта на варненеца Борислав Манджуков, който приживе се славеше край морето като Великия Гетсби, хвърли в покруса една дузина елитни представителки на попфолка. Той не само обичаше този род музика, но и самите изпълнителки.
Сред най-известните му любовни завоевания бе Анелия. Но той е имал вземане-даване и с Камелия, Галена, Емилия и др. Искрата между Борислав и Анелия обаче била най-ярка. Тя пламнала, когато Анелия се разделила с Коко Динев, казват негови познати. Двамата се сблъскали покрай веригата фолк кръчми на Манджуков, в които певицата редовно ходела на участия.

“Заради Борислав Манджуков бившата половинка на Коко Динев обичаше Варна като свой роден град. Тя не само извисяваше глас в заведението на Манджуков - “Булгари”, но и се въртеше и по други сцени, които щедрият варненец  осигуряваше”, твърдят запознати с нощния живот на Варна.
Анелия дотолкова била хлътнала по варненеца, че го обявявала пред свои приятелки
за мъжа на живота си

Нещата опрели почти до брак, но влюбените се разделили, след като Манджуков измамил близък роднина на Анелия и това отрезвило попфолк изпълнителката.
Борислав Манджуков не влагаше нищо във връзките си с фолкаджийките. Те го търсеха заради парите и сцената, той - за да поддържа славата си на велик сваляч пред своите високопоставени приятели.

По-особена бе връзката му с тв водещата Лора Георгиева, от която той има втора дъщеричка. Бившата Царица на розите от Казанлък успя чрез варненския Гетсби да пробие в телевизионната журналистика. Първо изгря на екрана на варненската телевизия МСАТ, след това в “България он еър”, а по-късно и в ББТ. От тази връзка на 14 февруари 2013 г. се ражда Мишел. Оттогава досега Лора се е изявявала в рекламни клипове на различни марки дрехи и козметика.
Манджуков въртеше кръчмата, която първо бе известна като “Булгари”, след това като “Версай”, със съдружника си Милен Райков.

“Не ме карайте да говоря, много съм разстроен. Никога не съм очаквал, че Боби ще го сполети подобен край. Остави две момиченца сирачета. Нищо не знам, чухме се преди две седмици, щях да знам, ако е имал някакви проблеми”, каза Милен Райков.
И докато съдружникът му се пазеше от женски истории, то Манджуков бе известен плейбой. Заради снежнобелите костюми, с които се кипреше и зиме, и лете, и кубинските пури, които въртеше в ръка. И всичките му знайни и незнайни любовни авантюри бяха бурни.

През 2003 г. бе отвлечена бременната му приятелка Галя Калудова. Екшънът за завърта като на филмова лента - осем маскирани мъже я нападат, докато паркира автомобила си в двора на къщата им в местността “Евксиноград”. Дни наред никой не знае нищо за съдбата . Похитителите искат откуп от 1 млн. лв., но Манджуков не го плаща, а търси помощ от полицията.
Варненските полицаи попаднали на следите на Галя и след седмица тя била пусната да се прибере. По-късно пред свои близки Манджуков

споделил, че знае кой стои зад отвличането

Една от причините красивата му съпруга Галя да посегне към чашката след това бяха изневерите на Манджуков. Тя почина на 35 г. от цироза, като остави на грижите на възрастните си родители 9-годишната им дъщеря Анжелика.

Подставени лица и фиктивни сделки в бизнеса му

Фирми, свързани с Манджуков, са замесени в сделки с внос на захар от Румъния, установили данъчни служители при проверката на “Парти плейс”. Дружеството е собственик на заведенията, свързвани с убития. Сервитьори, бармани и управители на кръчмите са били с трудови договори към кухи фирми, които са били и доставчици на услуги за милиони на “Парти плейс”.


През 2008 и 2009 г. Манджуков прехвърля всичките си фирми на подставени лица и на приятели, които нямат проблеми с правосъдието. Преди това срещу него започва мащабно разследване за данъчни престъпления. Тръгват и проверки на дружествата, в които е имал участие, както и на доставчиците им. Оказва се, че са осчетоводявани фактури за милиони, с които заведенията на Манджуков са стопявали финансовия си резултат, за да плащат по-малко данъци. Проверка на доставчиците му показва, че нямат ресурс да извършат доставките, описани във фактурите, а собствениците на фирмите са роми или социално слаби. Днес фирмата, която стопанисва заведенията, дължи над 3 млн. лв. ДДС, корпоративен данък и осигуровки.


Манджуков е известен във Варна като един от първите бизнесмени, който с помощта на данъчни служители започва да експлоатира схеми за източване на ДДС с вериги от фирми на подставени лица. В средата на 90-те започва бизнеса си с чейндж бюра. Една от служителките му е Галя Пеева. По-късно тя става негова съпруга. След това влиза в развлекателния бизнес, но според запознати тази дейност е била само параван за фиктивни сделки, с които е ощетяван бюджетът.


След влизането на България в ЕС фирмата на Манджуков “Парти плейс” се възползва и от вътрешнообщностните доставки. Започва да търгува със захар за нуждите на заведенията си. Декларира, че внася стотици тонове от Румъния и Чехия. По това време обаче той вече е назначил за управител Мът Дал, чийто брат Неджатин фиктивно е шеф на хотела му в Златни пясъци.