Основната промяна, която внасям в Закона за частните съдебни изпълнители е те да не събират публични вземания, за тях си има държавни съдебни изпълнители. Това заяви в НС депутатът от КБ Страхил Ангелов.

Има държани вземания и повече от 100 години българският съд си е вършил работата. Не мога да огранича, примерно, Mtel, кой частен съдебен изпълнител да си избере, но не трябва да е така при общински и държавни дружества, за тях става дума. Държавен съдебен изпълнител има във всеки български съд, припомни Ангелов. И защо тези пари да не влязат в Министерството на правосъдието, отбеляза депутатът. Не може сега да дължиш 500 лв. и накрая да ти вземат 5 хил. лв. чрез частния съдебен изпълнител, не е справедливо, подчерта Ангелов.

Чрез промените се намалява отстъпката и процентът на таксите, праговете, т.е. регламентират се в рамките на закона, а не както е в момента с подзаконов нормативен акт, който министърът на правосъдието внася и се приема с решение на Министерски съвет, поясни той. Не може да имаш сметка в 2 банки, а частният съдебен изпълнител да прати съобщение до всичките 30 банки и да ти вземе за това, например, 50 лв.-заради едно писмо. Не може да ти вземе и 1200 лв. за други разходи.

Страхил Ангелов даде пример със себе си, тъй като е влязъл преди време в отношения с частен съдебен изпълнител. От 19 000 лв. дължима крайна сума, без да бъде уведомен за промяна в лихвата по заема си към Уникредит Булбанк, е трябвало да плати около 6 000 лв. на частен съдебен изпълнител.

В кулоарите на парламента се заговори, че днес в 12 ч. от ръководството на партия "България без цензура" ще внесат проект за мораториум върху всички изпълнителни дела на частните съдебни изпълнители в България с подразбиращи се мотиви заради тежкото финансово състояние на българските домакинства. Страхил Ангелов отговори, че би подкрепил такъв мораториум, но той би трябвало да върви заедно със законови промени.