Изстрелването на руския космически кораб "Союз" принуди самолет на „Ер Франс-КЛМ“ с 517 души на борда, летящ от Шанхай за Париж, да извърши непланирано кацане на летището в Хамбург рано тази сутрин. Причината е, че самолетът не е имал достатъчно гориво, за да стигне до френската столица при промяната в курса, предаде ИТАР-ТАСС.

От авиокомпанията съобщили, че принудителното спиране се дължи на частично закриване на руското въздушно пространство за 30 минути заради провеждането на военно учение в съседен Казахстан.

Заради непланираното изменение на маршрута се оказало, че горивото на огромния пътнически самолет „Еърбъс A380-800“ няма да стигне за завършване на полета и се наложило той да се приземи в северния германски град. Извънредното кацане минало без инциденти.

Самолетът с 495 пътници и 22-ма души екипаж пристигнал на парижкото летище „Шарл дьо Гол“ със 130 минути закъснение, съобщи АФП.

По-късно се разбра, че причината за затварянето на въздушното пространство не е военно учение, а изстрелването на руския управляем космически кораб "Союз" от космодрума в Байконур.

На борда на кораба "Союз ТМА-12М" се намират руснаците Александър Скворцов, Олег Артемиев и американецът Стивън Суонсън. Те ще работят в Международната орбитална космическа станция около пет месеца.

В програмата на полета са включени редица задачи, като приемането и разтоварването на няколко товарни кораба, както и излизане в открития космос.