Пестицидите, голям брой от които се използват в Европа и Австралия, намаляват с до 42% популациите на насекоми и други форми на живот в реките и потоците Германия, става ясно от публикувано в САЩ проучване.

Използваните пестициди в селското стопанство в същото време са най-строго контролирани и регламентирани. Въпреки това обаче не се знае точно какво е тяхното негативно влияние върху биоразнообразието във водните среди, подчертават учените Михаил Бекетов от Центъра за околна среда Хелмхолц в Лапциг и Бен Кефърд от Технологичния университет в Сидни. Те показват, че много от насекомите и различни безгръбначни, които нормално живеят в реките и потоците, изчезват. Установено в Европа е, че те са 42% по-рядко срещани в райони, където се използват пестициди. В Австралия тази разлика е 27%.

Авторите на изследването посочват, че намаляването на биоразнообразието в сладководни басейни се дължи преди всичко на изчезването на групи по-чувствителни към пестицидите видове. Такива са важни видове за хранителната верига както на риби, така и на птици като някои мушици, водни кончета и други насекоми.