Неправителствени организации търсят подкрепа за законови промени, които позволяват съвместно упражняване на родителските права, както и за създаване на специализиран съд за правата на детето и детски омбудсман.

Те инициират подписка в Деня на бащата 16 юни, на който организират и празник с много игри и забавления в Борисовата градина. В София празникът започна от сутринта и ще продължи до 17 ч. В Борисовата градина деца и родители ще могат да се състезават и забавляват заедно в теглене на въже, състезания с топка, рисуване и изработване на глинени празнични послания за татковци. Те могат да си направят снимки като супергероите на Националния център за безопасен Интернет - Флашко и неговото дете. Целта е да си припомнят колко важен е таткото, както в реалния, така и във виртуалния свят на детето.

Асоциациите, които са се събрали, използват празника и да напомнят, че се борят за правото на всяко едно дете да има еднакво и двамата си родители - и майка си, и баща си. Те отстояват правото, че за правилното си развитие, детето има нужда да се ползва еднакво от грижите и ласките на баща си и майка си. "Днес, без да правим протести, без да бъдем, по какъвто и да е начин агресивни, организираме детски рисунки, състезание с надбягване с чували, дърпане с въже и други игри, които да са забавни. Тези от нас, които могат да вземат децата си днес ще ги доведат, други като мен ще бъдат без тях, но искаме да се получи празник и да напомним за себе си, че има и такива родители, които днес няма да бъдат с децата си. Има много деца, които няма да бъдат с единия си родител и ние искаме това нещо в крайна сметка да го поправим", каза Пламен Борисов от Асоциация за детско развитие "Член 24". Самият той има две деца и е в процес на развод, децата му са в чужбина и не ги е чувал повече от месец, мисли, че няма да ги чуе и днес. "Няма държавна сила нито у нас, нито в чужбина, която да накара този родител, който отглежда детето, да спазва правата му, да има контакти редовни с другия родител", каза Борисов. Той посочи, че има международни конвенции, които ако бъдат спазвани всичко ще си дойде на мястото, но очевидно трябва да окажат натиск, за което има нужда от подкрепата на обществото, затова и днес правят стъпка в тази посока.

Те инициират подписка в подкрепа на целите им, която казват, че ще се обогатява с времето. Имат и международни контакти, тъй като този проблем съществува в целия свят. Искат равни права за двамата родители. В подписката, която предлагат има 5 конкретни искания. Едното е законови промени, които позволяват съвместно упражняване на родителски права. Второто е създаване на специализиран съд за правата на детето и детски омбудсман. Искат и въвеждане на адекватни съдебни практики, в това число и въвеждане на методология за определяне на родителския капацитет. Искат допълнителна квалификация на магистратите и социалните работници.

Карло Луканов – изпълнителен директор на Фондация "Бащи за отговорно родителство" посочи, че най-вече искат да направят днес празник за всички бащи, защото една от целите им е утвърждаването на бащинството като такова. "Не само да се борим за права, но и бащите да поемат своите задължения в семейството, особено когато са разделени двамата родители, което за съжаление се случва все по-често", каза Карло Луканов. Той посочи, че бащите трябва да бъдат поощрявани, ако се е стигнало до развод да останат с децата си и да продължат да се грижат за тях.

В много държави днес празнуват Деня на бащата. В Съединените щати главната причина, която довежда до основаването на празника, е Сонора Смарт Дод, родена в Крестон, Вашингтон. Дъщеря е на ветерана от Гражданската война в САЩ Уилям Джаксон Смарт, който отглежда шест деца в Спокейн, Вашингтон. Традицията е в третата неделя от месец юни на хората да се напомни да изразят своята любов и привързаност към бащите. Легендата разказва, че още в древен Вавилон малко момче нарисувало на глинена плочка пожелание в картинки до своя баща. Така възникнала традицията да има специален ден за почит към бащите и техния принос за здравето и благосъстоянието на детето. В над 30 страни Денят на бащата се отбелязва през третата неделя от месец юни.

Инициативата за празника днес е на няколко неправителствени организации, сред тях Асоциация "Родители", фондация "Приложни изследвания и комуникации", Фондация "Бащи за отговорно родителство", Асоциация "Детство с тати", Асоциация за детско развитие "Член 24" и Асоциация на родители на деца с епилепсия (АРДЕ).