Благодаря на г-н Местан, че се опита да въведе една справедливост. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

С тези думи Борисов посрещна идеята на председателя на ДПС Лютви Местан, че движението се отказва от третото си място в ЦИК в полза на партията на бившия премиер.

Една справедливост, водена от факта, че ДПС са жертва. Но в случая най-голямата жертва от глупостта на Мая Манолова и нейния избирателен закон са ГЕРБ, продължи Борисов и обясни защо - с липсата на свое представителство в ръководството на ЦИК.

Мая Манолова в разрез с всички разбирания за един закон, че той трябва да е за дълги години направи Избирателен закон само за тези евроизбори. Ако са три партии в парламента този закон не важи, ако са пет - пак не важи. Направен е така, че тройната коалиция БСП, ДПС и Атака да управляват ЦИК. От 19 членове ГЕРБ има 6 без никой в ръководството. Няма нищо ненормално първата политическа сила да бъде и председателстваща на ЦИК - най-голямата жертва сме ние, подчерта Борисов. Надявам се утре БСП, колкото и да им е тежко, да признаят гафа на г-жа Манолова с Избирателния кодекс и да внесат подобна точка, да увеличат комисията, добави той. Според него този Изборен кодекс не работи и сега от БСП се опитвали да изкарат президента виновен. Видно е, че вината е в нея/Мая Манолова - бел-р./ Борисов заяви, че с този закон ударът бил срещу неговата партия в името на служебно спечелване на евроизборите.

За разлика от много други г-н Местан иска да изглежда пред своите избиратели председател на партия, която се казва права и свободи. И няма как пред тях да каже, че първата политическа сила, разгромила БСП на два поредни избора за парламент да няма председател на комисия, камо ли зам.-председател, продължи Борисов. Според него Лютви Местан в момента просто подсказвал на БСП как да постъпят, за да излязат с чест от ситуацията. И пак ви казвам - това е огромен компромис от ГЕРБ. Няма пропукване в отношенията между БСП и ДПС, те са си едно цяло, отговори той на журналистически въпрос. Нарече Лютви Местан обигран политик и той направил това изказване затова, че в Европа наблюдавали начина на подготовка на евроизборите у нас, обясни Борисов.

На срещата при президента вчера г-н Михаил Миков по тази тема само казвал: трябва да попитаме Мая, разказа лидерът на ГЕРБ. Да питат Мая и ако им разреши да си внесат едно предложение, добави той.

Най-малко ме интересува тази комисия, пресече въпрос на медия Борисов по темата за временната парламентарна комисия, на която бе изслушан Бисер Миланов-Петното, на която той признал, че се е срещал с Борисов в Банкя и че летните протести са били платени, както и медийното им отразяване. И опитите им да отклоняват вниманието, че не се изкупува тютюнът, куп неща стават днес в държавата, те всеки ден да се занимават не с Христо Бисеров, а с кой идвал или не е идвал в къщи - най-малко ще им вляза в тона, посочи той. Достатъчно ясни снимки има кой с кого се е срещал, какво е правил, вие сами отразявахте протестите, знаете пред кои къщи стояха тези хора… Вече съм решил да бъда толерантен, спокоен, мил, любезен също така - не може да ме вкарате в тая тема, отсече Борисов.

Той отдаде срещата си с Местан в Кърджали на толерантността си. Ако утре кажете Станишев ви чака ей там в кафето, ще седна и с него, това е нормалното, коментира той.