Полицаи и прокурори от Варна са покровителствали убития снощи в София варненски бизнесмен Борислав Манджуков, който е криминално проявен.

Това каза пред TV7 Веселин Данов, бизнесмен и общински съветник във Варна, който е бил близък с Манджуков. "Първо искам да изкажа съболезнования към близките му, защото той на първо място е човек. От 2008 г. не съм се срещал с него. Преди това бяхме много близки. Започна с едно заведение - "Булгари". Оттам започна нашето познанство. След това направи верига чейндж бюра, които станаха известни с това, че мамеха с обменните курсове", разясни Данов.

За първи път той обяви, че Борислав Манджуков е субсидирал закупуването на много голяма варненска фирма - "Инжстройинженеринг", като отпуснал пари на сегашния й собственик. "Взе около 50 хил. долара от властимащ - шеф на прокуратура. През 1998 г. при мен дойдоха високопоставени хора с молба за съдействие. Искаха да им помогна да си съберат парите, които са му отпуснали. Аз му казах, но той реагира пренебрежително. Имах втора среща, на която разбрах, че тези хора са сериозни. Имаше и хора от руски произход, мисля, които казаха, че ги е завлякъл с огромни суми", разказа още Веселин Данов.

Според него убития Борислав е спекулирал, че е много близък с оръжейния бос Петър Манджуков. "Това не е вярно. Лично съм проверил. Направи много пари покрай това "познанство". Взе 150 хил. лв. или долара, с обещание, че ще го назначи за министър на туризма", каза още варненският общински съветник.

"Няма как подобни неща да не станат без покровителство. В началото бяха хора от полицията във Варна, след това и от прокуратурата. Имена знам, но за нещастие, или за мое щастие, няма да ги кажа, защото съм отнесъл достатъчно много заради приказките си", завърши Веселин Данов.

БГНЕС припомня, че снощи в столицата бе застрелян варненският бизнесмен Борислав Манджуков. Убийството стана малко преди 20.00 часа на столичния булевард "България", близо до Околовръстното шосе. Сигналът е подаден от граждани, живеещи в близост до мястото на инцидента. Полицията, пристигайки на мястото, намира мъжа, убит в комплекса. Екипът от "Спешна помощ" установява смъртта на 39-годишния мъж. При първоначално направения оглед се вижда, че той е намушкан с нож. Впоследствие обаче се оказва, че той е и прострелян. Полицията провежда разследване и издирва извършителите на убийството.

Манджуков е собственик на веригата заведения "Версай", "Булгари" и дискотеки Exit. Той също така притежава чейндж бюра и хотели. Срещу него има заведени десетки висящи дела, които са предимно за измами и източване на ДДС. Името му нашумява още през 2004 г. покрай отвличането на приятелката му Галя Пеева. След около месец тя бе освободена, както се говори, срещу откуп от 1 млн. лв. Манджуков е арестуван през юни 2012 г. в акцията "Цигараджии". Крупният варненски бизнесмен е заловен като част от организирана престъпна група занимаваща се с контрабанда на цигари.