Акция на КАТ на Дунав мост погна чуждестранни шофьори на автомобили с българска регистрация. На прицел са главно румънците, които масово карат коли с български номера, но обикновено не плащат данъци и застраховки, не минават прегледи и са неуловими при евентуални произшествия.
Операцията протича по два часа на ден, но никога по едно и също време.
„Информацията ви е вярна. От понеделник започнахме масирани проверки на Дунав мост за автомобили с българска регистрация, които се управляват от чуждестранни водачи. Проверява се дали водачите имат задължителна „Гражданска отговорност“, валидни технически прегледи, неплатени електронни фишове за превишена скорост в страната и дали шофьорите управляват колите законно“, потвърди директорът на Областната дирекция на МВР комисар Светослав Първанов. Данните за неплатени глоби за висока скорост униформените получават от сайта на Гаранционния фонд с помощта на нововъведените таблети.
Схемата на проверките е безотказна, видя екип на „Утро“. В пространството между сградите на митницата и на Гранична полиция стоят два автомобила на КАТ и един на дежурното за деня районно полицейско управление. След като автомобил с българска регистрация, но с шофьор оттатък Дунав се появи на контролния пункт, граничният екип го препраща към полицейските коли. В една стои офицер от КАТ с таблет. Докато той вкарва номера на колата в сайта на Гаранционния фонд, за да провери дали водачът има неплатени електронни фишове за превишена скорост, други двама униформени от КАТ започват проверка на документите и за валидно талонче за технически преглед. Ако се окаже, че румънецът няма „Гражданска отговорност“ или има неплатени фишове за висока скорост, третата полицейска кола го откарва до КАТ, където му се съставя наказателно постановление и той си плаща глобите в банковия офис в службата. След това полицейската кола връща нарушителя до Дунав мост, където той си взема колата и продължава пътя си.
Минималната глоба за физическо лице за липса на застраховка е 400 лева, а за фирма - 2000 лева. За преводач на румънски език униформените използват гранични служители.
Точният брой на наказанията ще бъде съобщен след месец, докогато продължава акцията.