Оранжев код е обявен за 11 юни в 9 области на Северна, Западна и Южна България заради гръмотевични бури и интензивни валежи от дъжд, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите София град, София област, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Габровска, Пловдивска, Пазарджишка и Благоевградска. В тези области ще има валежи, интензивни по-късно през деня и през нощта срещу сряда, придружени от гръмотевици. Очакват се и градушки. Очакваните количества за 36 часа - до сряда сутринта са между 20 и 35 л/кв.м, локално до 50-60 л/кв.м. В София град очакваните количества дъжд за 36 часа - до сряда сутринта, са между 30 и 35 л/кв.м.

В 10 области е обявен жълт код за гръмотевични бури. Това са областите Видинска, Кюстендилска, Пернишка, Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Старозагорска, Великотърновска, Русенска и Плевенска. В тези области ще има валежи, интензивни по-късно през деня и през нощта срещу сряда, придружени от гръмотевици. Очакват се и градушки. Количества се очаква да бъдат за 36 часа - до сряда сутринта между 20 и 35 л/кв.м. Само в Източна България обявеният код е зелен. Оранжевият код означава, че времето е опасно, предупреждават от НИМХ.

В сутрешните часове ще бъде почти без валеж и над много райони ще бъде предимно слънчево, но още преди обяд облачността ще се увеличи. Ще започнат валежи, интензивни по-късно през деня и през нощта срещу сряда в Западна и Централна България. Очакват се значителни валежи – до 50-60 л/кв.м. Ще има и гръмотевици и градушки. Предимно слънчево и без валеж ще остане времето над източните райони от страната. Максималните температури в повечето места ще бъдат между 23° и 28°, в Източна България до 30°, в София около 23°. Над планините ще бъде предимно облачно. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от юг-югоизток, по най-високите върхове от югозапад, който към края на деня ще започне да се усилва.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността, но без валеж. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 19 и 24°. Температурата на морската вода по северното крайбрежие е около 14°, по южното – около 19°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.