Будапеща предотврати най-лошото от наводненията, опустошаващи другите страни от Централна Европа, благодарение на устойчивите диги, а рано тази сутрин нивото на река Дунав започна да спада, след като достигна исторически връх.

"Нямаме информация за бедствено положение, положението се нормализира", заяви кметът на Будапеща Ищван Тарлош на съвместна пресконференция с унгарския премиер Виктор Орбан рано тази сутрин. Същото важи и за останалата част от страната, където нямаше жертви и сериозно пострадали при най-тежките наводнения в Европа в последните десет години.

"Будапеща трябва да е извън опасност до сряда и да се надяваме, че ще покаже безупречна равносметка - без жертви и пострадали заради наводненията", заяви Орбан. Сега вниманието се насочва към високорискови области в южната част на страната, допълни той. Жители на селища в Северозападна Унгария, които бяха евакуирани като предпазна мярка, могат да започнат да се връщат в домовете си от утре, каза още Орбан. Около 1400 души бяха евакуирани в цялата страна от четвъртък насам.

Нивото на река Дунав в Будапеща достигна исторически връх от 8,91 м в неделя вечер, подобрявайки предишния рекорд от 8,60 м от 2006 г. Рано тази сутрин нивото на реката започна да намалява, достигайки 8,88 м към 6 ч по Гринуич, заяви Тарлош. Дигите по най-застрашените райони в града издържаха", допълни той.

Пътищата по протежението на Дунав бяха затворени от сряда заради наводненията. Главният път, свързващ столицата с наводнените области в северозападната част на страната, все още е затворен. "Най-големият ни проблем в момента са задръстванията", заяви Тарлош и призова хората да не използват колите си, а да се придвижват с градския транспорт.

В наводнените области в Северозападна Унгария нивото на водата намалява непрекъснато от неделя насам, но много пътища остават затворени. Заводът на Сузуки в град Естергом, на 65 км северно от Будапеща, съобщи, че много работници не успели да стигнат до работното си място и производството ще бъде прекъснато днес. За момента не е взето решение то да бъде възобновено утре.