Абонаментните карти за градския транспорт ще поевтинеят сериозно от 1 юли, когато „Общински транспорт Русе“ ще поеме функциите на единствен превозвач на територията на града. Месечната карта за една линия ще струва 60 лв. при 66 лева в момента. Тази за цялата градска мрежа от 135 лв. става 72 лв. А тримесечната карта за цялата градска мрежа поевтинява от 295 на 144 лв. Цената билет за еднократно пътуване в градския транспорт ще остане непроменена - 1.50 лв.
„Ще се разчита на 37 тролейбуса, 20 електрически и 24 дизелови автобуса и други помощни превозни средства. Работим и по нови проекти. В момента очакваме финансиране за нови 10 електробуса. Това се надяваме да се случи до година, две максимум. Постоянно продължаваме да обновяваме базата на „Общински транспорт“, съобщи зам.-кметът Димитър Недев.
За учениците, както и за студентите и докторантите редовно обучение, месечната карта за една линия вече ще струва 15 лв., а за цялата градска мрежа цената е намалена от 40 на 18 лв. Децата до 14 години продължават да пътуват безплатно по всички градски автобусни и тролейбусни линии с карта, която се издава от билетния център на Община Русе.
Съществена промяна има и с въвеждането на превозен документ за цялата градска мрежа за пенсионерите, като на този етап той ще е безплатен. За целта ще се изисква единствено издаване на абонаментна карта на лицата от тази възрастова група срещу представяне на необходимия документ.
Хората с увреждания с намалена работоспособност до 70,99% могат да закупят месечна карта за една линия на цена от 16 лв. За гражданите с намалена работоспособност над 71% месечната карта за една линия ще струва 15 лв., а за цялата градска мрежа - 18 лв. Запазват се и безплатните пътувания за държавните служители /МВР, ДАНС, Министерството на правосъдието/, ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите, които също ще могат да се възползват от всички градски автобусни и тролейбусни линии, без да заплащат билет.
Важно уточнение относно абонаментните карти за една линия е, че те ще важат само за линията, за която са издадени.
От 1 юли градският транспорт в Русе ще работи с удължено работно време, като в делнични дни превозните средства ще се движат в интервала от 5 до 24 часа, а в празнични - от 6 до 23 часа. Направена е и актуализация на разписанията с цел по-качествено обслужване на жителите на града. Новите разписания ще бъдат публикувани на сайта на „Общински транспорт“, както и на интернет страницата на Община Русе в началото на следващия месец.
По повод многото оплаквания за неработещи климатици в новопридобитите автобуси втора употреба изпълнителният директор на „Общински транспорт Русе“ Александър Георгиев заяви, че те ще бъдат оправени до септември. Дружеството няма възможност да ремонтира повече от един седмично, тъй като сервизите са претоварени, сроковете дълги, а цената за един климатик започва от 8 хил. лева. Очаква се в експлоатация за още 6-7 години да останат и старите тролеи, които не са климатизирани. За подновяване на парка дружеството разчита най-вече на финансирания по програми, тъй като цената на едно ново возило надхвърля милион. А пари трябват и за новото депо, чиято цена по предварителни оценки ще бъде около 45 млн. лева.
Директорът на общинската дирекция „Транспорт“ Кремена Минева обясни за „Утро“, че отдавна обявената нова транспортна схема и изготвяният в момента Генерален план за организация на движението са синхронизирали и това е било изискване към изпълнителя на ГПОД при подписване на договора с него. Всякакви бъдещи мащабни промени в организацията на движението ще се правят след приемането на Генералния план, за да се избегне ситуацията в София, където Общината започна да прави промени, а Върховният административен съд ги спря тъй като за София няма валиден ГПОД.