Публична лекция на тема „Опазване на историческото наследство: опитът на Кралство Испания“ ще изнесе Кармен Аседо Гранде от Министерство на Културата на Испания. Събитието е част от поредицата „Академичен семинар на НАИМ-БАН“ и ще се проведе на 28 май, съобщават организаторите.
Лекцията ще бъде изнесена на испански и ще бъде осигурен превод на български език, уточняват от екипа на НАИМ-БАН. В описание на предстоящата лекция, авторката разказва: „Испанското историческо наследство е едно от най-богатите в Европа и е основното свидетелство за историческия принос на испанския народ в световната цивилизация и неговата съвременна способност за съзидание. Действащият закон за опазване и подпомагане на испанското културно наследство е на път да навърши четиридесет години“. Тя допълва, е законът дава ново определение за историческо и художествено наследство, разширява неговия обхват и постановява категории на опазване, предприема защитни мерки спрямо нелегалния износ и иманярството, както и мерки за промотиране и подкрепяне на историческото наследство. Но каква е равносметката, която бихме могли да направим за ползата от този закон? Какви стъпки следва да бъдат предприети, за да бъде той адаптиран към новите предизвикателства, каквито са масовия туризъм или високите стандарти за опазване на околната среда? Лекцията разказва за всичко това, отбелязва още Кармен Аседо Гранде.
Кармен Аседо Гранде работи като държавен адвокат – ръководител на отдел „Правни услуги“ към Министерството на културата на Кралство Испания в продължение на 28 години. Тя отговаря за легалните аспекти в опазването на културно-историческото наследство и придобивките в областта на  испанското историческо наследство по отношение на държавните музеи, библиотеки и архиви. Тя е правен координатор на обществени организации, каквито са „Националният музей Прадо“, Центро дел Арте Рейна София, фондациите „Театро Реал“ и „Музей Тисен-Борнемиза“.
/ВСР