Ученици от Средно училище „Емилиян Станев“ във Велико Търново дариха средства и книги за обновяване на училищната библиотека. Инициативата е на Ученическия парламент, а средствата бяха събрани на традиционния за учебното заведение Коледен базар в края на миналата година. С тях бе закупена меката мебел за новият читателски кът, както и произведения на известни и обичани съвременни български автори.
Още през месец декември учениците споделиха с мен, че имат нужда от подходящо място за четене и предложиха със събраните пари да се закупи мека мебел за библиотеката, разказа Кина Котларска, директор на училището. Аз прецених, че преди това помещението изисква ремонт, защото такъв отдавна не беше правен, и взехме решение да го обновим изцяло, след което поставихме там желаната мебелировка, допълни тя.
Така училищната библиотека става много по-просторна, а с остатъка от събраните средства учениците закупуват книги по свой вкус и дори им остават за бюджет на Ученическия съвет, с който да финансират своята дейност.
Ремонтът и пренасянето на книгите, в които учениците също вземат активно участие, приключват още през месец април тази година, но ръководството на училището решава да направи официалното откриване в навечерието на празника 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. Така то съвпадна с представянето на дебютната книга с разкази „Пътуване във времето“ на седмокласника Димитър Петков, която ще се продава с благотворителна цел за подпомагане лечението на болно дете от училището, и с рождените дни на две учителки по български език и литература и музика, чиито възпитаници се включиха в тържеството със свои изяви.
Когато влезете в библиотеката, сами ще се уверите, че това беше най-правилното решение, което взехме за цялата учебна година, каза в обръщението си към учениците Бояна Леонова, председател на Ученическия парламент в Средно училище „Емилиян Станев“.
На официалното откриване на обновената училищна библиотека присъстваха Пенка Игнатова - директор на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново, доц. д-р Калина Иванова – директор на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ в старата столица, и нейният заместник д-р Иван Александров, които отправиха своите поздравления за направеното и дариха на училището книги и ваучери за книги.
В края на церемонията учениците написаха кратки послания какво са за тях книгите и ги пуснаха да полетят с балони в небето.