Медицински прегледи се правят на обитателите на Парка за мечки край Белица. Те са част от програмата за здравеопазване на животните в парка и се извършват на всеки три години за всеки от обитателите на парка.
За БТА ръководителят на „Животни и съоръжения“ в Парка за мечки Калина Вълчинкова разказа, че в днешния ден са прегледани мечките Йета, Рада и Светла. Те са съответно на 24, 31 и 34 години. Те са в доста напреднала възраст за мечки, особено за женски, предвид факта, че в дивата природа продължителността на живота е около двайсетина години, тук, при нас, е почти двойно в повечето случаи, посочи Калина Вълчинкова.
Прегледите са с ехограф, правят се рентгенови снимки, проверява се и състоянието на зъбите на животните. Медицинският преглед се извършва от ветеринари от Германия и от България. Мечката Рада се преглежда за втори път в рамките на месец, тъй като е имала проблем със здравословното състояние. След като в Парка установяват, че има инфекция и я третират с антибиотици, днес се проверява дали вече е добре, посочи Калина Вълчинкова.
За извършване на прегледите мечките се упояват с пушка от разстояние, тъй като се отглеждат в среда, максимално близка до естествената, и не са свикнали на контакт с хората. Днес за пръв път мечка е позволила да бъде упоена ръчно. Това е благодарение на нашата тренировъчна програма, в която подготвяме животните за базови медицински процедури, за да го няма този стрес от упояването, разказа Калина Вълчинкова. Тя посочи, че упояването ръчно показва доверие на мечката в гледача, вследствие на което животното е заспало за три минути, тъй като не е било стресирано, а с това и самият преглед е започнал по-бързо. 
Голяма част от нашите животни са в напреднала възраст и основните проблеми, които се получават при тях, са артритни заболявания, зъбни проблеми и ракови заболявания. Наред с основните прегледи, които се извършват на всеки три години за обитателите на парка, се правят и ежемесечни оценки за качеството на живот на мечките. Използва се и следово обогатяване с миризми или с храни, скрити на труднодостъпни места, за да се стимулира търсенето на храна в естествената среда на мечките. Гледачите се занимават и с ежедневен фитнес с мечките, които имат проблеми с краката, което представлява вървене на доста метри с лакомства за животните, за да могат да се раздвижват.
Мечките, които имат проблем с ходенето, се поставят в по-равни сектори, за да се избегне опасността да се спънат и наранят. В парка се грижат и за мечки, които са напълно слепи, които са разположени в по-малки ограждения, аз да се осигури спокойствие за тях.