Абсолвентите от Филологическия факултет на Великотърновския университет получиха своите дипломи на церемония в аулата на университета.
През 2023 година в акредитираните три професионални направления – филология, педагогика на обучението по учителски специалности – "Български език и литература", "Чужди езици" и "Обществени комуникации и информационни науки"- държавните си изпити успешно положиха повече от 200 бакалаври и магистри. Отличниците са 35 в тези нелеки специалности, каза в приветствието си деканът на Филологическия факултет доц. Полина Цончева.
Тя припомни, че Филологическият факултет отбелязва своя празник на 24 май от шест десетилетия и се е утвърдил, като съвременен, конкурентоспособен, хуманитарен, лингвистичен,  литературен, културен и комуникационен образователен център на национално и международно равнище.
Заместник-ректорът по учебната част проф. Христо Бонджолов подчерта в приветствието си, че випускът, който днес получава своите дипломи, е преживял две трудни години от следването си заради ограниченията от пандемията,  но въпреки нелеките времена студентите са показали чудесни резултати.
Сред осемте завършили бакалаври от специалностите "Журналистика" и "Връзки с обществеността", които днес получиха своите дипломи, е и Лилия Йорданова- кореспондент на Българската телеграфна агенция в Свищов. Тя успешно завърши студентската си практика в БТА  и оглави новоразкрития пресклуб на агенцията в Свищов през 2023 година, което е атестат за високото равнище на обучението в специалността, коментира доц. Десислава Андреева, ръководител на катедра „Журналистика и връзки с обществеността“ към Филологическия факултет.
По-рано днес своите дипломи получиха и абсолвентите от Историческия факултет на Великотърновския университет, които бяха приветствани от ректора на университета проф. Димитър Димитров, от почетния доктор на Великотърновския университет и почетен гражданин на Велико Търново проф. Казимир Попконстантинов, от заместник-ректора проф. Николай Кънев и председателя на Общото събрание проф. Антоанета Анчева.
На 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, студенти и преподаватели ще водят празничното шествие.