„Добър вечер, джаз!“, казват от биг бенда на БНР. На 16 май в първо студио на радиото Ангел Заберски ще представи като солист и гост диригент на любими образци от джаз класиката, съобщават от БНР.
Включени са пиеси на Бени Голсън, Хуан Тизол, Дюк Елингтън, Сами Нестико, Бен Бърни, Масео Пинкард, както и авторски композиции и аранжименти.
Ангел Заберски-син е композитор, който съчетава традиция, еволюция, живи участия и досег с музиканти и публика, преподавателската и менторска дейност, създаване на музика за симфонични оркестри, биг бенд, духови състави и поп и джаз вокалисти, посочват от БНР. Работил е като аранжор на биг бенда на БНР, като е създал и аранжирал десетки пиеси за формацията на радиото. Има принос към филмовата музика, класическите произведения и дори фолклора.
През годините е създал и записал два албума за биг бенд, четири албума за трио, както и албуми за брас и октет. Негови музикални спътници в повечето от записите и концертите са тромпетистите Михаил Йосифов и Мартин Ташев, перкусионистът Стоян Янкулов, басистът Борис Таслев, тромбонистът Велислав Стоянов, вокалистите Камелия Тодорова, Хилда Казасян, Васил Петров. Специално за кларинетиста Боби Йоцов написва симфония „Фантазия“ за кларинет и симфоничен оркестър. Името на Ангел Заберски-син се свързва и със световни имена като Рекс Ричардсън, Франсиско Ноя, Крисчън Макбрайд, Боби Каркасес, Монти Айдъм и Пати Остин.
/ДД