Една от приоритетните дейности, които извежда Медицинският университет в Пловдив на водещо място в европейската университетска мрежа, е проектната. Само в момента действат над 30 проекта с най-различни източници на финансиране. Това заяви инж. Нина Атанасова - Влаевска, експерт "Проекти и програми в Медицински университет - Пловдив, която участва в регионална конференция по проект "Европа на Балканите: Общо бъдеще" в Пловдив. Събитието беше организирано в Националния пресклуб на БТА в града.
Влаевска открои инвестицията по Плана за възстановяване и устойчивост, спечелена благодарение на мястото на МУ - Пловдив сред изследователските университети. Инвестицията е 28 млн. лв., стартира през 2023 г. и има планирани десет актуални приоритетни научни направления, като дейностите ще се развиват до юни 2026 г. Огромна част от нея е предназначена за изграждане на нова инфраструктура, друг дял е насочен към изграждане на капацитета на изследователи, добави Влаевска. По думите й оценката в края на програмния период ще е върху брой патенти, защитена интелектуална собственост, проекти съвместно с бизнеса, проекти с участие на млади учени. 
Друг проект, който експертът открои, е реализиран с финансовия ресурс по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Изграден е Център за компетентност, персонализирана и иновативна медицина. По проекта са реализирани осем изключително модерни и авангардни научни лаборатории. Влаевска обясни, че целият комплекс е насочен към изследвания в областта на онкологията, онкохематологията, биосензорните технологии. Можем да се похвалим със защитени полезни модели и патенти, вече са регистрирани две стартъп компании, чиято функция тепърва предстои, за да могат да трансферират тези резултати в практиката. Експертът отбеляза, че тук вече е изграден бизнес план. 
Друг голям проект е по процедура за модернизация на висшите училища на стойност 4,5 млн. лв. за изграждане на шест магистърски програми и три докторски. Програмите са мултидисциплинарни и се изпълняват съвместно в партньорство с други университети, и накрая след обучението си всички студенти ще получат дипломи от два университета. 
Със средства от ОП "Развитие на човешките ресурси" са подпомогнати специализантите по медицина. 
Със средства от ЕК се финансират над 7 проекта, отбеляза експертът. Сред тях Влаевска открои проект за изграждане на Balkan Net, с който да бъдат изградени центрове за изключително иновативни преподавателски подходи. 
Проектът "Европа на Балканите: Общо бъдеще" се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия и надгражда вече осъществения проект "Европа в България: общо бъдеще". Сред целите му са: по-добро разбиране на ролята на политиката на сближаване, вкл. на Балканите; повишаване на осведомеността за проекти, финансирани от Европейския съюз (ЕС) чрез Кохезионната политика; насърчаване на открит диалог за резултатите от изпълнението на местно ниво, както и на гражданското участие по въпроси, свързани с политиката на сближаване. По време на конференцията ще бъдат дискутирани новостите за периода 2021-2027 г. и постигнатите резултати през периода 2014-2020 г.