Протосингелът на Видинската митрополия архимандрит Антим отслужи литургия на Велики четвъртък в Клисурския манастир край Берковица, който е най-големият в епархията.
По време на литургията бяха четени 12-те евангелия, за да се припомнят събитията, свързани със следенето, предаването и залавянето на Исус Христос, както и незабавното му осъждане през нощта, което е станало в разрез с тогавашната правосъдна система, както и бичуването, оплюването и умъртвяването му след това. „Всички сме призовани да съпреживеем отново онези трагични събития и по този начин да осмислим своето духовно състояние и да се доближим до Бога, защото заради нас, човеците, той изпрати своя единороден син на земята. Бог направи първата крачка да се доближи до човека. В седмицата на Христовите страдания по-често трябва да бъдем в храма, да търсим прошка, да се доближим до Бога, за да може от нас да се отдалечи всяко зло и душата ни да се върне в онази изначална хармония, в която Бог я сътвори да пребъдва. Днес, на Велики четвъртък, си спомняме за Тайната вечеря, на която Господ ни показа как да се съединяваме с него чрез неговото тяло и кръв. Като посочи хляба и виното и каза за хляба – това е моето тяло, а за виното каза - това е моята кръв. Пийте от тях и който приема моето тяло и кръв, то той пребъдва в мен и аз в него“, каза архимандрит Антим.
Утре на Разпети петък в Клисурския манастир отново ще има служба, която ще започне в 19:00 часа. Християните ще обикалят храма, а преди това ще бъде изнесена плащаница, която ще бъде поставена в храма. Вярващите ще минават под масата с плащаницата, като това ще символизира влизането в Христовия гроб в Ерусалим.