Международният музикален фестивал (ММФ) „Варненско лято“ тази година ще започне на 22 юни, съобщиха на пресконференция от организационния екип в Община Варна, воден от артистичния директор Марио Хосен. 
Откриването е подчинено на идеята за обединена Европа, каза Хосен. На него ще бъде направена световна премиера на произведение на белгийския композитор Патрик Дюър, написано специално за фестивала. То е реверанс към председателството на Белгия на Съвета на Европейския съюз (ЕС). В концерта пианистът Саркис Балтаян ще направи дебютно изпълнение на „Концерт във Фа“ на Гершуин. В програмата са още „Рапсодия Вардар“ на Владигеров и емблематичната сюита „Любовна магия“ на Мануел де Файя. 
На форума ще гостува филхармонията „Йозеф Хайдн“, която по думите на Хосен е уникален проект, финансиран от две държави - Унгария и Австрия. Тяхното изпълнение е реверанс към следващото председателство на Съвета на ЕС от Унгария. 
Един от най-големите акценти на тазгодишния фестивал е гостуването на Камерния оркестър на Баварското радио. В основната програма са и музикантите от Ансамбъл „Сирба от Франция“, които са инструменталисти от националната филхармония. Те ще представят във Варна етно музика, каза артистичният директор. 
Бароковият модул тази година ще бъде с емблематичния специалист на музиката на Вивалди Федерико Сардели и неговия ансамбъл, както и изпълнение на живо на Месата в си минор от Й. С. Бах от международен фестивален оркестър, трима солисти на Виенската държавна опера и Хора на Шчечин. 
Международният симпозиум, който от няколко години е неразделена част от програмата на „Варненско лято“, този път е посветен на музиката на дунавските държави, съобщи Марио Хосен. Бележити музиковеди ще представят поглед върху национални течения и школи. Във фокуса ще бъдат композитори, които имат юбилеи като Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Бела Барток, Джордже Енеску, Рихард Щраус. 
Акцент във варненския фестивал е търсенето на нови изразни средства и подходи, каза още артистичният директор. Според него такъв проект е „Винофония“ с големия френски интрерпетатор Жюлиен Жерне, чиято съпруга Марион Куше е водещ сомелиер. Те ще предложат философски виждания за усещанията при дегустация на вино, които имат облик и в музиката, както и произведения, вдъхновени от местни винопроизводители, които двамата ще посетят в региона. 
На фестивала ще се състои концерт, посветен на проф. Ифра Нийман, който има огромен принос като ментор на българската цигулкова школа. Концертът е красив проект, иницииран от Яна Бурова, която е негова бивша студентка, каза Хосен и допълни, че тя ще запознае публиката и с неговата биография. Има и други проекти, които ще посочат акценти от миналото на фестивала, които оставят дири. Те са важни за нас и ще ги планираме и в бъдеще в програмата, уточни той. 
Закриването на фестивала е на 5 октомври със Симфоничния оркестър на Българското национално радио с диригент Георги Димитров, който е предложил на Марио Хосен да изпълни като солист Концерта за цигулка и оркестър на Юлиус Конюс. Това е рядко представяно виртуозно произведение, което цигуларят каза, че не е свирил от младежките си години и с радост е посрещнал идеята да си го припомни. 
Според Марио Хосен „Варненско лято“ е чудесна възможност и допълнителен стимул за зрителите да свържат посещението в магичната черноморска дестинация Варна с нещо, което ще ги обогати духовно. Щастлив съм, че нашият екип е от съмишленици и целият град тупти с енергията на фестивала, каза той и добави, че организаторите вече са отправили поглед и към 100-годишния юбилей на форума със сериозна визия и големи оркестри и гости от цял свят.
Поддържаме интересна съвместна програма с Международния театрален фестивал „Варненско лято“, за да представим мащабни събития, съобщи ръководителят на дирекция „Култура“ в Община Варна Десислава Георгиева. Тази година това е концертът-спектакъл „Чаплин пианисимо“ на 15 юни. В модула Кросовър, където се програмират и други жанрове като джаз и етно музика, ще има представяне на новия албум на Даниела Белчева с аранжименти на Милен Кукошаров и последния албум на Георги Корназов с френския пианист Армел Дюпа, който получи наградата „Златна лира“ м.г. 
Георгиева коментира, че една от ценните прояви на фестивала в модула на Международния симпозиум е събирането на млади музиканти и утвърдени имена, които в три концерта всяка вечер предлагат произведения, изследвани в докладите на учените. Това се случва специално за фестивала, подготвено от хора, които се събират в града и представят своите творения, подчерта тя. 
Зам.-кметът на Варна Павел Попов обърна внимание на концепцията на фестивала, който по думите му е твърде голям, за да бъде тематичен. Според него свързващото в него е изследването на границите, което организационният екип постига в много разнообразен смисъл. Целта е културната проява да се превърне в познание, а не просто събиране на хора, които забавляват публиката, каза той и изрази мнение, че началото е сложено със снощния концерт на „Виртуозите на Миланската Скала“ с Марио Хосен и Красимира Стоянова. 
Варна и фестивалът „Варненско лято“ са винаги свързани, каза кметът Благомир Коцев. Хората, които имат отношение към културата, се ангажират с посещение на форума, който е емблема на града и поддържа стогодишна история. Винаги ще работим за надграждането му, увери кметът.