„София комикс експо - 2024“ ще се проведе от 10 май до 3 юни в Съюза на българските художници (СБХ) на ул. „Шипка“ 6. Четвъртата национална изложба на българския комикс е посветена на историческите комикси, а в нея са включени творби на повече от сто автори, съобщават организаторите.
От екипа уточняват, че в експозицията авторите са разделени в три групи според периода на създаване - от 30-те години до 1944 г., от 1945 до 1990 г. и от 1990 г. до наши дни. 
„През 1940 година в брой 22 на вестник „Чуден свят“ е публикувано следното съобщение: „В следващия брой на „Чуден свят“ започва в илюстрации най-хубавата поема на големия български писател Петко Р. Славейков – „Изворът на белоногата!“ Името на художника е Пена Генева! Така че първият отпечатан български исторически комикс е нарисуван от жена!“ – пише в каталога към изложбата Петър Станимиров, секретар на секция „Комикс“ към СБХ, организатор на изложбата.
„Освен разказите в картини на чисто исторически теми добавихме и уестърните, както и някои фантастични истории, чието действие се развива в определена епоха, изхождайки от разбирането, че за създаването на исторически комикс е необходимо да се направи предварително проучване на времето, в което се развива действието, за да се пресъздаде убедително и вярно, като носи и допълнително познание за читателя. На тези критерии отговарят и някои комикси, рисувани в комичен стил, и те също са включени в изложбата. Вярваме, че подобен подход при избора на комиксите е верният път към представянето на неизчерпаемото разнообразие, което деветото изкуство предлага на своите почитатели“, казва художникът Александър Въчков. 
/ВСР