И 42-рото Народно събрание не успя да спре политическото номадство.
С промените в Закона за партиите ще се спре единствено практиката след напускането на парламентарната група, депутатът да продължава да взима държавна субсидия. Парите ще остават в касата на парламентарно представената партия.
Депутатите номади ще могат да си правят собствена парламентарна група. Независими в парламента няма да има, гласи текстът, залегнал в правилника за работа на парламента с гласовете на БСП и ДПС. Гласуваха 119 народни представители, от които 101 бяха "за", а 18 от Атака гласуваха с "против".
Когато един народен представител напусне или бъде изключен от дадена парламентарна група, той няма да има право да се присъединяват към съществуваща група, но пък ще може да си направи нова такава.
От „Атака" възразиха остро срещу приетата промяна по време на дебатите.
Това ще се превърне в уродлива практика и сегашните управляващи от БСП и ДПС ще се възползват от тази възможност, предупреди от парламентарната трибуна зам.-шефът на „Атака" Павел Шопов. И прогнозира, че ще има преструктуриране на политическото пространство в Народното събрание.
Депутатите приеха да отпадне и текста от правилника, според който името на нова парламентарна може да повтаря името на партия или коалиция, както е била регистрирана в ЦИК за последните избори. С отпадането на текста се дава възможност новите парламентарни групи в Народното събрание да имат име, различно от партиите, явили се на майския вот.
Работата по новия правилник на парламента продължава.