Пътни полицаи в Габрово беседваха с дванадесетокласници по повод предстоящите абитуриентски балове. Това съобщиха за БТА от пресцентъра на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи в Габрово (ОДМВР - Габрово).
Инспекторите от „Пътна полиция“ при ОДМВР-Габрово имаха срещи със зрелостниците от Средно училище „Отец Паисий“, Средно училище „Райчо Каролев“, Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“, Национална Априловска гимназия, Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ и Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“, както и в останалите средни училища в област Габрово. 
При последната среща в Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“, заместник-областният управител на Габрово Даниела Маринова, която е и председател на Областната комисия по безопасност на движението призова младежите да не забравят, че за съзнателното нарушаване на правилата за движение понякога се заплаща най-високата цена- човешкият живот.
„Дори по време на баловете всички имат задължение да спазват Закона за движението по пътищата. Разпоредбите на закона са в сила по всяко време. По време на баловете нарушенията най-често се документират с автоматизирани технически средства и системи и не се налага спирането на автомобилите на място. Помнете, че няма ненаказани нарушители, но това може да се случи и след бала. Ако познавате Закона за движението по пътищата, ще сте в по-голяма безопасност“, каза инспектор Христофор Божинов от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Габрово.
По думите му нарушенията на някои от разпоредбите водят до много сериозни последици – прекратяване регистрацията на превозното средство, отнемане свидетелството за управление на моторно превозно средство (МПС) на водача, лишаване на водача от право да управлява МПС, отнемане на контролни точки, глоба и др. Законът е стриктен и спрямо управлението на МПС от неправоспособни и от водачи с концентрация на алкохол в кръвта или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Санкциите са сериозни и за собствениците на превозните средства, които са им ги предоставили. Ако пътниците не са поставили предпазен колан, наказанието е и за тях, и за техния шофьор. 
„Ако мислите за вашата безопасност, ще гарантирате безопасността и на останалите. Винаги поставяйте собствената си безопасност на първо място. Не позволявайте опасното поведение на вашите приятели да ви постави в риск от пътен или друг инцидент“, каза инспектор Божинов. 
БТА припомня, че тези срещи се организират от ОДМВР – Габрово и директорите на средните училища на територията на областта. Те се осъществяват от средата на месец март до месец май с цел превенция сред зрелостниците, когато те вече са участници в движението и като шофьори.