Седем от най-известните български визуални артисти представят своите версии за нова корица на Конституцията. Проектът беше представен пред близо 250 ученици от великотърновските училища в Музей "Възраждане и Учредително събрание", в историческата зала, където е подписана Търновската конституция преди 145 години.  
Концепцията „Стара книга с нова корица“ представиха Добромир Джуров и Иван Хадживеликов, по чиято идея е реализиран проектът съвместно с Българския институт за правни инициативи (БИПИ).  Замисълът възникнал след проучване на БИПИ през миналата година, според което близо 90 на сто от българите не се интересуват и не познават текстовете в основния закон, даващ правата и задълженията на българските граждани, обясни Джуров.
От организацията предложили на седем от най-известните визуални артисти и илюстратори у нас да направят собствена интерпретация на това как те виждат Конституцията.
Кампанията „Ако съдим книгата по корицата“ има крайна цел – все повече хора да се запознаят със съдържанието на Конституцията, казаха организаторите. „С новата опаковка опитахме да дадем нов контекст на съдържанието и да събудим интереса към него“, допълни Джуров. В книгата са включени и последните поправки на основния закон, приети от 49-то Народно събрание в края на 2023 година.
Крайният резултат са седем изключително интересни корици интерпретирани от Насимо, Текла Алексиева, Николай Тонков, Капка Кънева, Ненко Атанасов, Кирил Златков, студио ROBO и Александър Станишев. Всяка една концепция беше обяснена от съответния автор със собствена презентация на видеоекран, на днешния 16 април - Денят на конституцията. От Търново тръгва и популяризацията на проекта в цялата страна.
В залата на Музей „Възраждане и Учредително събрание“ се състоя откритият урок „145 години Търновска конституция“. Участниците бяха приветствани от заместник-кмета Нейко Генчев. Историците проф. Петко Петков и проф. Милко Палангурски разказаха на младите хора какво е значението на Търновската конституция за развитието на Следосвобожденска България. Те илюстрираха с любопитни истории процесът на дебатите, продължили от 10 февруари 1879 година до 16 април същата година, когато депутатите подписват Търновската конституцията.