• Публикации в медии и социални мрежи твърдят, че президентът на Украйна Володимир Зеленски си е купил замък във Великобритания, собственост на Чарлз III;

  • Справка в имотния регистър на Великобритания показва, че актуалният собственик на имението Highgrove House е крал Чарлз III;

  • Твърдението тръгва от новосъсдадени уебсайт и профил в Ютюб, и се разпространява чрез мрежа от сайтове и профили в социалните мрежи, които са доказани разпространители на кремълска дезинформация.

“Зеленият наркоман е купил имението Highgrove House от британския крал Чарлз III за 20 милиона паунда!”

“Кралска покупка: Зеленски купи имението на Чарлз III на стойност над 25 милиона долара, – The London Crier.”

“Пращайте му още пари бе луди марионетки. Тоя ще продължава да купува имения в целия свят. Америка, Испания, Хургада – Египет… сега и кралския дворец на Чарлз.”

Дезинформационна кампания, започнала в началото на април, разпространява невярното твърдение, че президентът на Украйна Володимир Зеленски си е купил замък, собственост на краля на Обединеното кралство Чарлз III. В България невярната информация се споделя както от медии, така и от потребители във Фейсбук. 

Част от сайтовете, които участват в разпространението на тази дезинформация, са Glasnews, БЛИЦ, Марица и други. Повечето от тях се позовават на наскоро създаден анонимен английски сайт.

 
1 of 6
 

Част от тях внушават също, че “покупката” на Зеленски е направена с парите, изпратени на Украйна от Запада в подкрепа на страната, срещу която Русия води пълномащабна война през последните 2 години.

Става въпрос за имението Highgrove House (“Хайгроув хаус”) в Глостършър, Англия, което понастоящем е резиценция на крал Чарлз III и съпругата му кралица Камила. То е построено в края на 18. век, а от 1980 г. е собственост на кралското семейство. Твърдението за продажбата му на украинския президент Володимир Зеленски започва разпространението си от видео, публикувано в наскоро създаден канал в YouTube. След това се публикува и от анонимен сайт и започва да се споделя вирусно през анонимни акаунти както във Фейсбук, така и в X. 

Няма такава сделка 

Factcheck.bg изпрати официално запитване до управата на имението “Хайгроув хаус”, но до публикуването на текста не получихме отговор. Справка в имотния регистър на Великобритания показва, че към 5 април собственикът на имота е Негово кралско височество Чарлз Филип Артър Джордж, Принц на Уелс, херцог на Корнуол, Ротсей и Единбург, граф на Честър, Карик и Мерионет, барон на Ренфрю, лорд на островите и велик управител на Шотландия (крал Чарлз III).

В големите и авторитетни британски медии липсва каквато и да е информация Зеленски да е купувал, или да е правил опит да купи, имот на Кралското семейство. Проучването на Factcheck.bg не откри подобни съобщения на официалния сайт на кралското семейство. Нещо повече – на определени дни през летните месеци градините на “Хайгроув” са отворени за посетители. Включително и в момента, на сайта на имението могат да бъдат резервирани билети, което още веднъж показва, че то продължава да бъде собственост на британското кралско семейство.

Подобна сделка с имение, собственост на кралското семейство, не може да стане без одобрение от Министерството на финансите на Великобритания, което отговаря за публичните финанси и контролира всяка финансова транзакция над 500 хиляди британски паунда (1,14 млн. лева). Във видеото спомената сума на сделката е близо 20 милиона паунда, което означава, че би следвало Министерството на финансите на Великобритания да е одобрило продажбата. Няма публична информация подобно нещо да се е случвало.

Пътят на дезинформационна кампания, обхванала цяла Европа

Първоначалният източник е профил с име Sam Murphy (@SamMurphyRealEstate / @СамМърфи АгентНедвижимиИмоти). Той e регистриран в платформата за видеосподеляне YouTube на 5 февруари 2024 г. и до момента има публикувани 3 видеоклипа и 310 абонати. Впечатление прави, че и трите видеа са озвучени от три различни гласа както мъжки, така и женски. Общото между тях е, че всички наподобяват изкуствен интелект.

Във видео, качено на 31 март 2024 г., профилът “Sam Murphy” разказва за “разкритието”, че имението Highgrove House е продадено на Володимир Зеленски за 20 милиона паунда (прибл. 46 млн. лева). Твърди се, че информацията е потвърдена от бивши служители в имението, но в клипа не са представени никакви документи като доказателство за сделката.

Проверката на Factcheck.bg не успя да открие агент на недвижими имоти с името Сам Мърфи (Sam Murphy), чиято снимка да съвпада с профилното изображение на едноименния канал в YouTube.

Няколко дни след публикуването си видеото на “Sam Murphy” се появява в анонимна публикацияна англоезичния сайт “LondonCrier”. Твърденията от видеото се повтарят. Проверка на историята на сайта разкрива, че той е бил създаден на 26 март 2024 г. – една седмица преди публикуването на видеото в YouTube. Макар да се представя за англоезичен сайт, част от публикациите в него са на руски език.

„antibot4navalny“ е анонимна страница в социалната мрежа X, която следи разпространението на прокремълска дезинформация. Според описанието й тя се поддържа от доброволци, които “следят тролове” в интернет. Техният анализ показва, че разпространението на тази дезинформация в социалните мрежи започва от профила на The Islander. Съоснователи на изданието са Чай Боус и Гери Нолан. Боус от своя страна в миналото е бил кореспондент на руската държавната телевиция Russia Today (RT) – многократно уличавана, включително и от Factcheck.bg в разпространение на невярна информация.

 
1 of 2
 
 
 

Factcheck.bg установи, че в момента твърденията продължават да се разпространяват от анонимни ботове в социалната мрежа X.

Впоследствие твърденията се публикуват и от френския сайт “Правда”, който наскоро включен в доклад  Viginium, френското правителствено звено, създадено да идентифицира фалшиви чуждестранни новини, като ”проводник на дезинформация”.

В текста си “Правда” пък ползват за източник на твърдението за покупката на кралското имение от Володимир Зеленски News Front – сайт, който в доклад на Държавния департамент на САЩ е описан като „дезинформационно и пропагандно издание, самопровъзгласило се за „алтернативен източник на информация”.

В профила на @antibot4navalny в X има публикуван списък на руските медии, публикували невярната информация, сред които Первый канал, Московский Комсомолец, Радио Sputnik, Комсомольская правда и други.

Проверено:

Не е вярно, че Володимир Зеленски си е купил замък на Чарлз III във Великобритания. Имотният регистър на Великобритания показва, че актуалният собственик на имението Highgrove House е крал Чарлз III. Твърдението тръгва от новосъсдадени уебсайт и профил в Ютюб, и се разпространява чрез мрежа от сайтове и профили в социалните мрежи, които са доказани разпространители на кремълска дезинформация.

Източници

La bufala di Zelensky che acquista la villa di Re Carlo: https://www.open.online/2024/04/08/zelensky-villa-re-carlo-fc/ 

HIGHGROVE ESTATE HISTORY: https://www.highgrovegardens.com/pages/highgrove-estate-history

Their Majesties’ work as Prince of Wales and Duchess of Cornwall: https://www.royal.uk/

Highgrove Gardens’s website: https://www.highgrovegardens.com/products/red-white-and-blue-ball

The role of the Treasury: https://publications.parliament.uk/pa/cm201314/cmselect/cmpubacc/475/47506.htm#note15

PORTAL KOMBAT A structured and coordinated pro-Russian propaganda network: https://www.sgdsn.gouv.fr/files/files/20240212_NP_SGDSN_VIGINUM_PORTAL-KOMBAT-NETWORK_ENG_VF.pdf

Pillars of Russia’s Disinformation and Propaganda Ecosystem: https://www.state.gov/wp-content/uploads/2020/08/Pillars-of-Russia%E2%80%99s-Disinformation-and-Propaganda-Ecosystem_08-04-20.pdf 

Fact check: Did Zelenskyy buy King Charles’ Highgrove House?: https://www.dw.com/en/fact-check-did-zelenskyy-buy-king-charles-highgrove-house/a-68777844

Royals targeted in Russia’s disinformation war with fake story about King Charles selling Highgrove: https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/russia-ukraine-war-british-royal-family-b2524456.html

WHO OWNS THE HIGHGROVE HOUSE – VOLODYMYR ZELENSKYY OR THE BRITISH ROYAL FAMILY?: https://mythdetector.ge/en/who-owns-the-highgrove-house/