Фирмен софтуер на словенски производител на електромери се използва от нашенски тарикати, за да скрият една сериозна част от потребяваната от тях електроенергия. Това стана ясно от показанията на вещото лице по поредното дело за кражба на ток, който се отчита не по стандартните дневна и нощна тарифа, а по трета, която не се вижда на дисплея.
За манипулацията се използва програмата MeterView, собственост на словенската фирма, произвеждаща електромерите ISKRAEMECO. За достъп до оптичния интерфейс на измервателното устройство са необходими още оптична сонда и компютър. Препрограмират се времената на отчитане в съответния регистър, и така отчитането на част от консумираната електрическа енергия става в регистри, които не се използват и не се визуализират. Служителите на ЕРП „Север“ могат да четат само данните на дисплея и няма как да видят другите. Пълните права за достъп до конфигурацията има само чрез софтуера, който се използва от завода-производител или официален дистрибутор, обяснява вещото лице.
В последните три години през русенските съдилища преминаха десетина аналогични дела, разглеждащи  софтуерни манипулации на електромерите, които прехвърлят отчитането на потребената енергия по невидима тарифа. Манипулацията не изглежда да е нещо много просто, а и е възможна само с точно този софтуер, така че очевидно с него разполага някой, който предлага такава „услуга“ на мераклии, които нямат скрупули да откраднат ток за няколко хилядарки. Лошата новина за тях е, че твърде ниската консумация на електроенергия рано или късно се засича и проверката на електромера доказва манипулацията, след което следва плащане на сумата накуп заедно с лихвите.
В сегашния случай Окръжният съд в Русе постановява, че уличният в манипулацията на електромера русенец трябва да заплати за 53 960.885 kWh, регистрирани от тарифния регистър на тарифа ТЗ, сумата от 10 883.75 лв. плюс още 350.70 лв. лихви. Хитрецът не може да разчита на давност, въпреки че сумата е изчислена за периода 30.03.2017 г.- 23.06.2022, тъй като според установената с решение на ВКС практика тригодишната давност започва да тече чак със съставянето на констативния протокол и издаването на фактура. Освен тези над 11 000 лева за откраднатия ток, тарикатът трябва да плати още над 4 хил. лева за разноски по производствата. Решението подлежи на обжалване.