Интелигентни крадци се възползват от струпването на много хора в магазините и използват малки ПОС терминали, чрез които да точат безконтактните банкови карти на хората, предупреждават експерти по киберсигурност. На практика, ако сме поставили дебитната или кредитната си карта в преден ляв или десен джоб, хакерите без проблем могат да поставят ПОС терминала близо до нея и да извършат транзакцията. За да се предпазим от такива измами, трябва да поставяме дебитните си и кредитните карти във вътрешен джоб на дрехите си. Калъфче за картата, на което има специални метални нишки, също блокира сигнала. На пазара има такива предложения, средната цена е около 20 лева.
Опасности от измама има и в онлайн пространството. С началото на месец ноември все повече престъпници започват да пускат на потребителите фалшиви имейли или така наречените фишинг имейли с линкове към сайтове, управлявани от хакери. Те примамват потребителите с много ниски цени. И в мига, в който решите да си купите нещо, то цялата финансова информация отива при измамника.
С началото на месец ноември кампаниите по предстоящия Черен петък, който тази година ще се проведе на 29 ноември, се засилват. Опасностите около него също се увеличават. Важно да се проверява кога е регистриран конкретният сайт и дали той има история. Ако е така, това дава по-голяма гаранция на потребителите, че сайтът е истински.