Нова напаст тормози близките на покойници, погребани в двата гробищни парка на Русе. И в "Чародейка", и край Басарбово има не един и два случая на откраднати надгробни паметници, разказаха шокирани близки.
Обикновено престъпниците вземат на прицел по-изчистените и лесни за преработка плочи, които предлагат на други нищонеподозиращи опечалени на по-ниски от обичайните цени. Така всички са доволни, страдат само роднините на покойниците, чиито гробове са осквернени.
Другите засегнати от този потресаващ "бизнес" са легално работещите фирми, които плащат материали, заплати, данъци и осигуровки и няма как да предложат надгробни камъни на конкурентна спрямо безочливите си "колеги" цена.
Проблемът е познат и на "Обреден дом", и на работещите в траурния бранш, но решение засега не се вижда. Гробищата са огромни, охраната слаба и за една организирана група от 2-3 души не е трудно да набележи и да открадне каквото реши. Ако обаче това става нощем, което изглежда най-логично, идва въпросът как никой не чува чукането за отлепянето на паметника и шума на автомобила, с който се изнася.
От посегателствата често страдат пенсионери, които трябва да изгладуват възстановяването на паметния знак за загубената съпруга или съпруг.
Такъв е случаят с Васила Йорданова Иванова, която след загубата на съпруга си Георги Бойков Иванов сега трябва да преглътне и поругаването на гроба му в "Чародейка".
Като разбрах какво е станало, паднах. Опомних се по-късно - не мога да повярвам. Как можеш да посегнеш на гроб?! Мъжът ми не заслужава такова нещо - гроб без име. Все едно гроб за боклука, нарежда отчаяната Васила.
Тя е подала жалба в общината, но от там няма как да получи помощ. С минимална пенсия е, в семейството на единствената й дъщеря има болен от рак и не може да си позволи да поръча нов паметник.
Затова моли за помощ всеки, които има такава възможност. Телефонът й е 0888 385027.