Станислав Бонев е основател и управител на агенцията за подбор на персонал от трети страни „Балкан Фючър“ ЕООД. Наскоро се завърна от Бангладеш, където организира семинар за представяне и популяризиране на висшето образование в България като пълномощен представител на Русенския университет. При добро стечение на обстоятелствата се очаква над 500 студенти да бъдат привлечени за обучение в Русенския университет.

- Разкажете малко повече за себе си, г-н Бонев.
- Роден съм в град Русе. Завършил съм Русенския университет като бакалавър в сферата на информационните и комуникационните технологии. Магистърското ми образование е профил „Национална сигурност“ във Военна академия. В професионален план се занимавам с подбор на работници от трети страни за българския бизнес от 2 години, също така съм и земеделски производител. В личен план съм женен, родолюбец и председател на младежката организация на ГЕРБ в Русе.
- Как се стигна до идеята да представите в Бангладеш възможностите за обучение на студенти в Русенския университет? Защо се насочихте точно към тази страна?
- Българското висше образование, и в частност Русенският университет, предлагат широка гама от възможности за обучение и реализация на студенти, граждани на трети страни. В Бангладеш има значителен брой младежи, които са интелигентни и с огромно желание за получаване на нови познания, квалификация и развитие. Българските университети, и в частност Русенският университет, предлагат всички тези възможности, като не на последно място и конкурентните годишни такси стимулират интереса на младежите и техните семейства за възможността да придобият висшето си образование в България. Малко познат факт за днешната българска общественост е, че
България е една от първите страни признала независимостта на Бангладеш, което носи на нашата страна уважение и признателност
сред гражданите на Бангладеш.
- Как домакините коментираха идеята местни младежи да учат в Русе? Разкажете повече за семинара.
- Семинатър придоби широка популярност. Той беше излъчен във вечерната емисия новини на националната телевизия на Бангладеш. Само за няколко дни заваляха хиляди кандитури на млади и начетени кандидат-студенти, които искат да се обучават при нас. Още на следващия ден, след големия успех на форума, бях поканен от министъра на благосъстоянието на емиграните и заетостта в чужбина г-н Шофикур Рахман Чоудури на среща в сградата на Министерски съвет на Бангладеш. Двамата обсъдихме въпроси от първостепенно значение за развитието на отношенията и в частност емиграционната политика между Бангладеш и България. Министърът не пропусна да ми благодари за възможността, която предлагаме на техните граждание, както и подчерта голямата им признателност към Българската държава за това, че сме едни от първите признали тяхната независимост.
- Какви са ползите за Бангладеш и за Русе от такова сътрудничество?
- Ползите и за двете страни са многобройни. Гражданите на Бангладеш ще получат високо квалифицирано образование от един от най-добрите български университети с международно призната диплома. След успешно дипломиране те ще имат възможността да предложат високо квалифицирана работна ръка в тяхната родина.
Ползите за град Русе са сериозните финансови постъпления в икономиката, популяризирането на града ни като дестинация за успешно обучение и реализация
на студенти от трети страни, както и различната източна култура, която младите хора носят със себе си.
- Какво знаят в Бангладеш за България, как виждат те страната ни?
- Както споменах, България е уважавана страна и желана дестинация за младежите от Бангладеш, които желаят да се докоснат до нашите традиции и култура.
- Прогнозите са да бъдат привлечени над 500 студенти, подготвен ли е Русенският университет да поеме обучението на толкова много хора първо на български език, а след това и в избраните от тях специалности?
- Русенският университет разполага с достатъчно на брой подготвени преподаватели, с широка материална база, общежития и ресурс, за да посрещне значително повече от 500 чуждестранни студенти.
- Към кои специалности домакините проявиха най-голям интерес?
- Най-голям интерес бе проявен към инженерните и икономическите специалности, както и към социалните дейности.
- В Русе вече има студенти от Бангладеш, как се адаптират те?
- След проведени разговори с тях бих заявил, че животът и обучението им при нас напълно ги удовлетворява.
Някои студенти имат желание да постъпят на работа при местни работодатели по време на обучението им
като тук изпитват леки затруднения и ще имат нуждата от нашата помощ за оптимизиране на тяхната интеграция.
- Каква е идеята - след като тези младежи завършат образованието си, да се върнат в родината си или да останат тук? Каква е процедурата за това?
- Основната идея е да се върнат в тяхната родина, за да предложат и реализират придобитите знания и умения на техния пазар на труда. В случай, че някои от тях получат предложение от български работодатели за бъдеща реализация в България, може и да останат и да потърсят развитие в нашата държава.
- Какво би привлякло младежите да останат тук?
- Добра работна среда, добро възнаграждение и възможност за развитие, предоставени от българските работодатели.
- Кои биха били най-добрите стимули за осъществяването на идеята или най-големите бариери пред нея?
- Както споменах, аз съм родолюбец. 
Бих желал един ден да видя Русе като разцъфтяващ, мултикултурен и проспериращ град с възходяща икономика
Основната бариера е свързана с недобре развитата емиграционна политика на България.
- Демографската криза поставя под сериозно изпитание и образователните институции, и бизнеса, има ли възможности за привличане на студенти или работна ръка от други държави? Предстоят ли още подобни мисии и къде?
- Основната дейност на моята фирма е точно това - привличане на студенти и работници от трети страни в България. Възможността е голяма, защото от известно време се наблюдава засилен интерес от страна на работодателите за наемането на работници - граждани от трети страни. Предстои организация на семинари в Непал, както и задълбочаване на сътрудничеството с Индия.
- Имате ли вече осъществени проекти за привличане на чужденци в Русе?
- Да. Имам множество осъществени проекти за привличане на чужденци на работа в цялата страна, както и в Русе, но не мога да влизам в подробности. Това, ако пожелаят, могат да направят работодателите.
- От кои сектори на икономиката са те?
- Основно са от шивашката промишленост, ресторантьорството и производствените предприятия. Фирма от Разград наема 70 човека и повечето вече работят, в Русе най-голямата поръчка е 46 човека за една фирма. Има назначени работници и във фирма в нашия регион.